- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kineski ekspert: Rusija ima dva glavna aduta protiv sankcija Zapada

© Sputnik / StringerVentil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini
Ventil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
Pratite nas
Bogatstvo energetskim resursima i prehrambenim proizvodima su glavni aduti Rusije koji joj omogućavaju da se bori sa zapadnim sankcijama, izjavio je za portal „Guanča“ kineski ekspert Sju Polin sa Instituta Rusije, Istočne Evrope i Centralne Azije pri Kineskoj akademiji društvenih nauka.
On je naveo da se Moskva uspešno bori sa antiruskim sankcijama i da sa opštim pokazateljima ekonomije zemlje nema nikakvih problema.
Ekspert je pojasnio da u to vreme kada su cene gasa u Evropi značajno porasle, Rusija je mogla da poveća isporuke gasa u Evropsku uniju za 30 odsto, čak i u uslovima sankcija.
U Moskvi postoje i velike mogućnosti za izvoz žita, dodao je Polin.
„Vladimir Putin je rekao da će zemlja ove godine moći da izveze 50 miliona tona pšenice, što odgovara nivou iz prethodnih godina. To takođe pokazuje da se Rusija kao i ranije veoma odgovorno odnosi prema svojim obavezama“, rekao je ekspert.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije.
Evropska unija uvela je krajem maja i šesti paket sankcija protiv Rusije koji predviđa postepeno uvođenje embarga na uvoz „crnog zlata“ iz Rusije. Zabrana će se odnositi samo na isporuke morem, a nafta koja se isporučuje naftovodom „Družba“ ne podleže ograničenjima. Šesti paket evropskih sankcija takođe predviđa isključenje „Zberbanke“, „Rosseljhozbanke“ i „Moskovske kreditne banke“ iz SVIFT-a.
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
RUSIJA
Ključ za poništavanje zapadnih sankcija: Rusija i Kina povećavaju robnu razmenu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala