- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Energetska „oluja“ u Evropi: Jedna po jedna članica EU vraća se uglju – Brisel upozorava...

© Fotolia / SiberiaUgalj
Ugalj - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
Pratite nas
Posle Nemačke i Austrije još jedna članica EU vraća se korišćenju uglja. Ministar za klimu i energetiku Holandije Rob Jeten najavio je da ta zemlja ukida sva ograničenja za elektrane na ugalj kako bi smanjila potrošnju prirodnog gasa. Istovremeno, predsednica EK Ursula fon der Lajen upozorila je da se EU ne vraća na upotrebu „prljavih“ fosilnih goriva.
„Hag je aktivirao fazu 'ranog upozorenja' svog plana za energetsku krizu, suočen sa potencijalnom nestašicom prirodnog gasa ove zime, rekao je Jeten u ponedeljak, dodajući da je odluka pripremljena u koordinaciji sa evropskim kolegama, prenosi RT.
„Vlada je odlučila da odmah povuče ograničenje proizvodnje za termoelektrane na ugalj“, rekao je on, misleći na pravilo po kojem sve elektrane na ugalj u Holandiji mogu da rade samo sa najviše 35 odsto kapaciteta.
„Želim da istaknem da u ovom trenutku nema akutne nestašice gasa“, primetio je Jeten, uz opasku da je Rusija „sada stisla više zemalja“ i uputio „hitan apel“ preduzećima da uštede što više energije uoči zimske sezone.
Sličan potez u nedelju je povukla i Nemačka, a ministar ekonomije Robert Habek rekao je da će Berlin morati da poveća upotrebu uglja za proizvodnju električne energije kako bi nadoknadio nedostatak prirodnog gasa iz Rusije.
U međuvremenu, austrijska vlada je dogovorila sa energetskom kompanijom „Verbund“ da se, u slučaju da se energetska kriza produbi, rezervna elektrana u regionu južne Štajerske prenameni za proizvodnju električne energije uz korišćenje uglja.
Ovi potezi su usledili nakon odluke ruskog Gasproma da smanji isporuke prirodnog gasa Nemačkoj preko gasovoda Severni tok za 60 odsto, nakon što nemački serviser Simens, zbog sankcija Rusiji, nije vratio pumpne jedinice posle popravke. Evropski zvaničnici su tvrdili da je ova odluka čisto politička i povezana sa tenzijama između Rusije i Zapada zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini.

EU ne sme da „sklizne“ ka uglju

Istovremeno, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je da se EU ne vraća na upotrebu prljavih fosilnih goriva usred tenzija sa Rusijom.

„EU ne sme da se vrati korišćenju uglja i da zanemari svoje ciljeve klimatskih promena kako bi zamenila ruski gas. Moramo se pobrinuti da iskoristimo ovu krizu da idemo napred i da ne „skliznemo” ka prljavim fosilnim gorivima. To je tanka linija i nije utvrđeno da li ćemo krenuti pravim putem, rekla je Fon der Lajen za Fajnenšel tajms, prenosi RT.

Kako je navela, zemlje EU moraju da nastave sa „masovnim ulaganjima u obnovljive izvore energije“ i dodala da Brisel ima „hitne mere“ da odgovori na pretnju smanjenja snabdevanja iz Rusije, kao što su očuvanje energije i određivanje prioriteta koje industrije dobijaju gas.
Komisija je u martu objavila cilj postepenog ukidanja ruskog gasa do 2030. godine. Odluka je doneta u okviru sankcija zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini, koja je pokrenuta krajem februara.
Članice EU poput Nemačke su, međutim, više puta upozoravale da bi trenutna zabrana ruske energije jako naštetila njihovim ekonomijama.
Ekonomska kriza - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
EKONOMIJA
Ugroženo milion radnih mesta: U Nemačkoj prognoziraju ekonomski pad ako se odreknu ruskih energenata
Sijalica - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
RUSIJA
Plan Evropske komisije za prekid oslanjanja na rusko gorivo: Ostvarivo samo da - gase sijalice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala