- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski premijer aludira na to da njegovi protivnici u parlamentu promovišu interese Rusije

© Wikipedia / Edal Anton LefterovZgrada Narodne skupštine Bugarske u Sofiji
Zgrada Narodne skupštine Bugarske u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
Pratite nas
Tenzije između vladajuće koalicije i opozicije u Bugarskoj ne jenjavaju – danas je održana sednica skupštine uoči glasanja o nepoverenju vladi. Bivši koalicioni partneri razmenili su oštre replike kada je reč došla do prelaska Bugarske na evro.
Poslanik stranke „Postoji takav narod“ Ljubomir Karimanski podsetio je kolege iz stranke „Nastavićemo sa promenama“ na odredbu „Evrozona“ u koalicionom sporazumu. Dokument predviđa da Ministarstvo finansija i Bugarska narodna banka treba da pripreme analizu pozitivnih i negativnih strana uvođenja evra.
Pritom, koalicioni partneri su se obavezali da će što pre preći na evro. Opoziciona stranka „Preporod“ optužila je stranku premijera da nastavlja sa politikom prethodnog kabineta i da teži da uvede evro u Bugarskoj.
„Ne treba nam da se nastavi to ludilo i stoga smatramo da sadašnja vlast treba da ode“, rekao je poslanik stranke „Preporod“ Džončo Ganev.
Lider stranke „Nastavićemo sa promenama“, premijer Kiril Petkov obrušio se na svoje protivnike sa kontraoptužbama. Po njegovim rečima, iza glasanja o nepoverenju vladi ne kriju se iznete optužbe, nego namera da se štite interesi drugih lica koja nisu prisutna u parlamentu.
Premijer je aludirao na to da stranka „Preporod“, koja se protivi uvođenju evra, u stvari promoviše teze ruske ambasadorke Eleonore Mitrofanove.

„Budimo iskreni, pravi razlog koji se krije iza glasanja o nepoverenju su četiri osobe koje ovde nisu prisutne. Prvi je gospodin Bojko Borisov (lider stranke GERB) koji se plaši da će i njega stići pravda. Druga osoba je gospodin Deljan Pejevski (poslanik 'Pokreta za prava i slobode') koji se plaši da će njegove kompanije ostati bez milijardi izdvojenih za izgradnju. Ovde je neko nešto pokušao da kaže o evru – gospođa Mitrofanova nije tako strašna osoba, ne morate slušati sve što govori“, rekao je Petkov.

Kako je dodao četvrta osoba je njegov protivnik, lider stranke „Postoji takav narod“ Slavi Trifonov.
Glasanje o nepoverenju vladi u Bugarskoj održaće se sutra. Tu inicijativu je iznela stranka GERB, a podržali su je poslanici iz drugih stranaka, koje nisu deo vladajuće koalicije.
Protest u Skoplju u organizaciji VMRO-DPMNE sa zahtevom da se održe vanredni izbori - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
REGION
Veliki protest u Skoplju: Opozicija traži vanredne izbore /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala