Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Odmaralište na Divčibarama: U uzorcima hrane i na radnim površinama nije pronađena salmonela

Divčibare - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
Pratite nas
Centar dečjih letovališta grada Beograda reagovao je povodom pisanja pojedinih medija o navodnom zaražavanju učenika nižeg razreda jedne osnovne beogradske škole tokom rekreativne na Divčibarama, ističući da u uzorcima hrane i na radnim površinama u odmaralištu „Stevan Filipović“, u kom su deca boravila, inspekcije nisu pronašle salmonelu.
U saopštenju se navodi da su analize obavile sanitarne inspekcije Gradskog zavoda za javno zdravlje Valjevo i nadležne sanitarne inspekcije.

„Shodno tome ne postoji materijalni dokaz da su se deca iz OŠ ‘Banović Strahinja’, kao ni deca iz PU ‘Boško Buha’ iz Beograda, koja su tamo prethodno boravila, zarazila u našem odmaralištu", kaže se u saopštenju.

U toku narednih dana, u zakonski obavezujućem roku, Centar očekuje rezultate kompletnih analiza iz odmarališta na Divčibarama i poručuje da su u međuvremenu preduzete sve neophodne mere kako bi deca koja trenutno borave u njihovim objektima bila zdrava i bezbedna.
„U neprekidnoj smo komunikaciji sa OŠ ‘Banović Strahinja’, koja nas je obavestila o zdravstvenim tegobama jednog broja dece koja su boravila u našem objektu, kao i sa PU ‘Boško Buha’, koji su u objektu prethodno boravila, a koja su sada, kako smo obavešteni, bez ikakvih tegoba, što je i najvažnije. Kao ustanova u kojoj prvenstveno borave deca i mladi i u kojoj u proteklih 10 godina nije zabeležen nijedan sličan incident u svih sedam objekata kroz koje je prošlo 360.000 mališana, izražavamo žaljenje i svu moguću podršku deci, njihovim roditeljima i predškolskim i školskim ustanovama“, stoji u saopštenju.
Ukazuje se i da su se deca iz Predškolske ustanove „Boško Buha za vreme boravka u odmaralištu „Stevan Filipović“ hranila i izvan tog objekta (palačinke, sladoled) o čemu, kako navode, postoje i zvanične izjave vaspitača i zaposlenih u Centru kao deo ispitivanja okolnosti zaražavanja dece.
„Za vreme boravka dece iz PU ‘Boško Buha’ u objektu ‘Stevan Filipović’ na Divčibarama od 2. do 9. juna nijedno dete nije imalo simptome stomačnih tegoba, već su ih dobili dva dana po povratku u Beograd. Nakon toga, zbog mera predostrožnosti sprovedene su sve higijensko-sanitarne mere, a sve nadležne inspekcije vanrednim inspekcijskim nadzorom utvrđuju da li su se deca zarazila u objektu, kao i druge okolnosti vezane za nemili slučaj“, dodaje se u saopštenju.
Podsetimo, prethodno je portal „Nova“ objavio da se više beogradskih osnovaca zarazilo salmonelom na rekreativnoj nastavi na Divčibarama i da je reč o učenicima trećeg razreda Osnovne škole „Banović Strahinja“. Preneta je i izjava direktora te škole, Tatijane Vasović Novosel, koja je navela da je do sada potvrđeno 14 zaraženih.
„Naša grupa je bila odmah posle grupe predškolaca sa Palilule koja se takođe zarazila salmonelom u istom odmaralištu, tako da se taj talas zaražavanja samo nastavio“, rekla je Tatijana Vasović Novosel za taj portal.
Dete koje ima temperaturu - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
SRBIJA
Prekinuta rekreativna nastava, 137 dece iz beogradske škole se razbolelo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala