- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Noćna mora za Makrona“: Bez apsolutne većine, predsednik suočen sa teškoćama

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
Pratite nas
Koalicija Zajedno predsednika Francuske Emanuela Makrona osvojila je 245 poslaničkih mandata u drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj i taj skor je daleko slabiji od očekivanog osvajanja apsolutne većine, kao na prethodnim izborima 2017. godine.
Pariski "Mond" ocenjuje da je to "noćna mora" za šefa države koji je tokom kampanje pozvao Francuze da mu daju jasnu i ubedljivu podršku, a da je Makron sada suočen sa kohabitacijom i ozbiljnim poteškoćama da sprovodi svoju politiku.
"Situacija je bez presedana. Nikada Narodna skupština nije doživela takvu konfiguraciju u istoriji Pete Republike", poručila je premijerka Elizabet Born, koja je sa 52,46 odsto glasova tesno izabrana u departmanu Kalvados u Normandiji.
Makron je tokom kampanje najavljivao sindikalnu integraciju, podizanje starosne granice za odlazak u penziju i ubrizgavanje novog života u francusku nuklearnu industriju, ali sada, nakon parlamentarnih izbora nema utvrđenog scenarija kako će se odvijati politički život u Francuskoj, navodi Mond.
Makronove opcije uključuju formiranje vladajuće koalicije ili predsedavanje manjinskom vladom koja mora da uđe u pregovore sa protivničkim političkim blokom, navodi Rojters i ddoaje da bi ukoliko se ne postigne politički dogovor Francuska mogla da se nađe u političkoj paralizi.
Makron je u aprilu postao prvi francuski predsednik u poslednje dve decenije koji je osvojio drugi mandat, pošto su se birači angažovali u nameri da krajnju desnicu drže izvan vrha vlasti.
Ipak, on je osvojio svoj drugi mandat u trenutku kada je Francuska duboko razočarana i podeljena zemlja u kojoj raste podrška populističkim partijama i na desnom i na levom političkom spektru, napominje agencija.
Stranka krajnje desnice Nacionalno okupljanje Marin Le Pen osvojila je istorijski uspeh i najveću zastupljenost ikada u Donjem domu parlamenta, dok će novi levičarski blok NUPES koji predvodi Žan-Lik Melanšon, predvoditi moćnu parlamentarnu opoziciju.
"Razbijanje predsedničke stranke je uspešno završeno", smatraju pristalice Melanšona i ukazuju da će posle prvog predsedničkog mandata obeleženog vladavinom koju je sam Makron upoređivao sa Jupiterovom, predsednik sada morati da se okuša u umeću izgradnje konsenzusa.
"Kultura kompromisa je kultura koju ćemo morati da prigrlimo, ali to moramo činiti okupljanjem oko jasnih vrednosti, ideja i političkih projekata korisnih za Francusku", poručio je ministar finansija Bruno Le Mer.
Emanuel Makron glasa na parlamentarnim izborima u Francuskoj - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
SVET
Makron bez apsolutne većine u parlamentu - osvojio 245 poslaničkih mesta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala