- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Makron bez apsolutne većine u parlamentu - osvojio 245 poslaničkih mesta

© AP Photo / Pool/Ludovic MarinEmanuel Makron glasa na parlamentarnim izborima u Francuskoj
Emanuel Makron glasa na parlamentarnim izborima u Francuskoj - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
Pratite nas
Koalicija „Zajedno“ predsednika Francuske Emanuela Makrona osvojila je 38,48 procenata glasova, odnosno 245 mandata u skupštini, pokazuju rezultati drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj.
To je najmanja većina u istoriji Pete Republike koja će se suočiti sa 131 poslanikom leve koalicije „Nupes“ Žan Lika Melanšona, prenosi Tanjug pisanje Rojtersa.
Desničarska stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen osvojila je 17,20 odsto glasova, ili 89 poslaničkih mesta, dok su Republikanci dobili 61 mandat.
Prema podacima francuskog MUP-a, izlaznost na jučerašnjim izborima je bila 46,23 odsto, što znači da je apstinirao rekordan broj birača, čak 53,77 odsto.

Melanšon: Potpuni poraz predsedničke stranke

Lider Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) Žan-Lik Melanšona pozdravio je sinoć nakon drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj "totalno razbijanje predsedničke stranke".
„Niko nema većinu. Francuska se izjasnila i mora se reći nedovoljno, jer je nivo apstinenata i dalje previsok, što znači da veliki deo Francuske ne zna gde da se okrene, tako da su tri bloka na sličnom nivou", naveo je Melanšon, prenosi Figaro.
"Ali to je neuspeh "makronije", moralni neuspeh onih koji su svima davali lekcije. Oni su ojačali Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen, smatra Melanšon.

Le Pen: Ubedljivo najveća pobeda naše političke porodice

Predsednica Nacionalnog okupljanja (RN) Marin Le Pen istakla je da je ta desničarska stranka na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Francuskoj ostvarila "ubedljivo najveću pobedu u istoriji".
"Naša poslanička grupa će biti daleko najveća u istoriji naše političke porodice. Ovo poverenje nas obavezuje", istakla je Le Pen, prenosi Figaro.
Prema njenim rečima, Nacionalno okupljanje je postiglo svoj cilj "da Emanuel Makron postane predsednik manjine, bez kontrole vlasti" i da se nastavi politička rekompozicija koja je neophodna za demokratsku obnovu.
Prema poslednjim podacima, koalicija "Zajedno" predsednika Francuske Emanuela Makrona osvojila je 245 mandata, 131 leva koalicija NUPES Žan Lika Melanšona, desničarska stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen 89 poslaničkih mesta, dok su Republikanci dobili 61 mandat.
Brojanje glasova nakon drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
SVET
Makronov štab posle gubitka većine šalje signale za koaliciju, Melanšon poručuje - poraz predsednika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala