- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Makronov štab posle gubitka većine šalje signale za koaliciju, Melanšon poručuje - poraz predsednika

© AP Photo / Jean-Francois BadiasBrojanje glasova nakon drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj
Brojanje glasova nakon drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
Pratite nas
Francuska vlada će se, po svoj prilici, obratiti svim umerenim strankama kako bi se oformila većina u parlamentu, nakon što je koalicija „Zajedno“, predsednika države Emanuela Makrona, izgubila apsolutnu većinu posle današnjeg drugog kruga parlamentarnih izbora.
„U klupama su umereni, na desnoj strani, na levici. Ima umerenih socijalista i ima ljudi na desnici koji će, možda, po pitanju zakonodavstva, biti uz nas“, izjavila je portparolka francuske vlade Olivija Gregoar, prenosi Rojters.
Prema prvim anketama objavljenim posle zatvaranja birališta u drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, koalicija „Zajedno“ predsednika države Emanuela Makrona osvojila je 224 poslanička mesta u parlamentu, što je manje od apsolutne većine od 289 mandata, prenosi Tanjug.
Ukoliko se ovakve projekcije ostvare i po objavljivanju konačnih rezultata izbora, „Zajedno“ više neće biti u mogućnosti da sama glasa o predlozima zakona koje je usvojila vlada, javlja pariski „Mond“.
Levičarska koalicija Nupes Žan-Lik Melanšona osvojila je 149 mandata u parlamentu koji broji 577 poslaničkih mesta i tako će postati glavni opozicioni činilac francuske skupštine.
„Nacionalno okupljanje“ Marin Le Pen ostvarilo je u drugom krugu izbora istorijski rezultat sa osvojenih 89 mandata u parlamentu, navodi se u prvim procenama instituta Ipsos-Sopra Steria, prenosi list.

Melanšon pozdravio poraz predsedničke stranke

Lider „Nova narodna ekološka i socijalna unija“ (Nupes), Žan-Lik Melanšon, pozdravio je večeras nakon drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj „totalno razbijanje predsedničke stranke“.
„Niko nema većinu. Francuska se izjasnila i mora se reći nedovoljno, jer je nivo apstinenata i dalje previsok, što znači da veliki deo Francuske ne zna gde da se okrene, tako da su tri bloka na sličnom nivou“, naveo je Melanšon, prenosi Figaro.
On je dodao da još ne zna da li je njegova koalicija na prvom ili drugom mestu.
„Ali, to je neuspeh „makronije“, moralni neuspeh onih koji su svima davali lekcije. Oni su ojačali „Nacionalno okupljanje“ Marin Le Pen“, smatra Melanšon.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala