- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mađarska nudi pomoć sa izvozom žita iz Ukrajine

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaŽetva pšenice u Novosibirskoj oblasti
Žetva pšenice u Novosibirskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
Pratite nas
Mađarska je ponudila da izvozi hranu iz Ukrajine preko svoje teritorije, pošto Budimpešta ne isporučuje Kijevu oružje i granica je bezbedna, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.
„Ponudili smo pomoć sa isporukama hrane iz Ukrajine preko naše teritorije. Mađarsko-ukrajinska granica je bezbedna, jer Mađarska ne isporučuje Ukrajini oružje, nju koristi, na primer, i Crveni krst. Mađarska ima logističke mogućnosti, tako da možemo brzo da izvozimo pšenicu i druge proizvode iz Ukrajine u Afriku ili na Bliski istok“, rekao je Sijarto nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemalja-članica EU u Luksemburgu.
Kako je istakao, niz zemalja se založio za nastavak isporuka oružja Ukrajini kako bi se rešila prehrambena kriza, međutim, po njegovom mišljenju, „teško da je to najbolje rešenje problema“.
Ujedinjene nacije su upozoravale na opasnost od izbijanja prehrambene krize zbog nedostatka žita, a Zapad je optužio Rusiju da onemogućava isporuke žita na svetsko tržište.
Moskva je kategorički odbacila te optužbe, ističući da je na Ukrajini da razminira more u crnomorskim lukama kako bi brodovi sa žitom, i ruski i ukrajinski, mogli da krenu.
Žetva pšenice  - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
SVET
Amerika i EU planiraju izgradnju silosa za žito na granicama sa Ukrajinom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala