- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Uključivanje snaga ODKB u specijalnu operaciju u Ukrajini nije razmatrano

© Sputnik / Vitaliй BelousovMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
Pratite nas
Uključivanje snaga Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini nije razmatrano, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i naveo da ova Organizacija ima veliki značaj.

„ODKB je nedavno demonstrirala svoju efikasnost, operativnost i neophodnost i njen razvoj je jedan od naših prioriteta u oblasti spoljne politike“, naglasio je Peskov.

Portparol Kremlja smatra da je preuranjeno govoriti o tome da li bi bivša kancelarka Nemačke Angela Merkel mogla da bude posrednik u pregovorima Moskve i Kijeva, jer je napustila funkciju i ne namerava da se vraća u politiku.
„Ne mogu da odgovorim na pitanje koliko bi gospođa Merkel mogla da odigra takvu ulogu. U perspektivi, imajući u vidu to da nije na funkciji i da smo čuli njene izjave o tome da ne namerava da se vraća političkoj delatnosti, videćemo šta će biti“, rekao je Peskov.
Zapadni mediji su ranije preneli da Angela Merkel ne isključuje mogućnost da posreduje u mirovnim pregovorima Rusije i Ukrajine.
Peskov je, takođe, rekao da saopštenja Kijeva o planovima da se pregovori s Moskvom obnove u avgustu predstavljaju slatkorečivu demonstraciju pregovaračkog procesa „na ukrajinski način“.
„Odavno nam je poznata ta ukrajinska stilistika, ona ništa dobro nije donela“, ocenio je Peskov.
Komentarisao je i problem sa isporukama gasa i naveo da Evropljani ne daju Rusiji remontovane turbine za isporuku gasa: "To je kriza koju je stvorio čovek, Rusija ima gas i on je spreman za isporuku".
„Rusija ostaje pouzdan isporučilac gasa. Sa tehnološke tačke gledišta mehanička infrastruktura gasovoda strada zbog sankcija koje je uvela Evropska unija. Znate da turbine moraju da se remontuju, neke turbine ne mogu da se vrate, odnosno njih Evropljani ne vraćaju. Upravo je to razlog problema oko pumpanja gasa. Odnosno, čovek je napravio krizu, ona je stvorena rukama Evropske unije“, naglasio je Peskov.
Agencija Blumberg je ranije prenela da ključna oprema za funkcionisanje gasovoda „Severni tok“ ne može da se vrati nakon tehničkog servisiranja iz Kanade zbog sankcija Rusiji, a da isporuke gasa u Nemačku mogu biti ograničene na određeno vreme.
Nemački koncern „Simens“ je, takođe, potvrdio da ne može da dostavi gasnu turbinu za „Severni tok“ posle remonta u Kanadi zbog sankcija Rusiji, te da kompanija traži rešenje za problema.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik zemlje Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. Putin je izjavio da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane režima u Kijevu“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
RUSIJA
Kremlj: Nadamo se da će zapadni lideri podstaći Zelenskog da sagleda realno stanje stvari
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala