- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kina rekordno povećala uvoz ruske nafte

© AP Photo / Rosneft press serviceRuska bušilica nafte na Arktiku
Ruska bušilica nafte na Arktiku - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
Pratite nas
Kina je tokom maja povećala uvoz ruske nafte za oko 25 odsto u poređenju s aprilom, a mesečni obim isporuka je rekordan, preneo je Rojters pozivajući se na podatke kineske carine.
„Uvoz nafte iz Rusije u Kinu je tokom maja veći za 55 procenata u poređenju s istim periodom prošle godine i dostigao je rekordni nivo, potisnuvši Saudijsku Arabiju s prvog mesta među izvoznicima“, navedeno je u saopštenju.
Obim majskih isporuka dostigao je gotovo 8,42 miliona tona nafte, što je oko 1,98 miliona barela dnevno. U aprilu je taj obim bio oko 1,59 miliona barela dnevno.
Nafta u Kinu stiže gasovodom „Istoči Sibir – Tihi okean“, kao i preko mora iz evropskih i dalekoistočnih luka.
Saudijska Arabija je druga na listi izvoznika, a njeni majski obimi su porasli za devet procenata u poređenju s prošlogodišnjim periodom i iznose 7,82 miliona tona, odnosno 1,84 miliona barela dnevno.
Povećan je i protok ruskog gasa u Kinu. Prema navodima direktora „Gasproma“ Alekseja Milera, kompanija je od januara do maja povećala isporuke gasa u Kinu za 67, odsto u poređenju s istim periodom prošle godine. Miler je precizirao da je potražnja za prirodnim gasom u Kini od 2011. do 2021. godine obezbedila 32 odsto rasta ukupne svetske potražnje za gasom.
Aleksej Miler - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
RUSIJA
Direktor Gasproma: Ogromno hvala Evropljanima za visoke cene gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala