- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Direktor Gasproma: Ogromno hvala Evropljanima za visoke cene gasa

© Sputnik / Evgenija Novoženina / Uđi u bazu fotografijaAleksej Miler
Aleksej Miler - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
Pratite nas
Direktor Gasproma Aleksej Miler rekao je danas da ogromnu zahvalnost za visoke cene gasa treba iskazati evropskim gasnim operatorima.
„Zajedno smo svedoci šok-cena. Postali smo svedoci ultra visoke volatilnosti na tržištima roba i veoma visoke inflacije. Ali ništa od toga nije počelo juče ili danas, a za to treba reći 'ogromno hvala' inostranim operatorima, pre svega evropskim“, rekao je Miler na sesiji „Svetko tržište nafte i gasa danas i sutra“, organizovanoj u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.
On je podsetio na to da je Gasprom „upozoravao Evropu da gas nije roba, a da je spot tržište nelikvidno“.
Prema Milerovim rečima, svetska potrošnja gasa se u prvih pet meseci ove godine, u poređenju s istim periodom 2021. godine, smanjila za 25 milijardi kubnih metara, od kojih se 24 milijarde odnose na zemlje Evropske unije.
Miler je dodao da je izvoz „Gasproma“ u Evropu smanjen za nekoliko desetina procenata, ali da su cene gasa porasle nekoliko puta, zbog čega kompanija ne trpi štetu.

Problemi "Severnog toka 1" još nisu rešeni

Kada je reč o trenutnim problemima sa isporukom gasa preko gasovoda „Severni tok 1“ Miler je istakao da u ovom trenutku ne postoji nikakvo rešenje za ograničenje rada kompresorske stanice „Portova“, zbog koje je smanjena isporuka ruskog gasa Nemačkoj. On je dodao da nemačka kompanija Simens za sada ćuti i pokušava da pronađe rešenje.
Agencija Blumberg je, pozivajući se na izvore, saopštila da ključna oprema za rad gasovoda „Severni tok“ ne može da se vrati posle tehničkog servisiranja iz Kanade zbog sankcija protiv Rusije, a da bi isporuke gasa Nemačkoj zbog toga mogle biti ograničene na određeno vreme.
Prema navodima izvora, druga turbina, koja takođe treba da bude remontovana, ne može da bude poslata preko granice. Nemački koncern Simens je potvrdio da ne može da dostavi gasnu turbinu za „Severni tok“ posle remonta u Kanadi zbog sankcija koje je ta zemlja uvela protiv Rusije, te da kompanija traži rešenje problema.
Gasprom je u utorak saopštio da zbog ograničenja u kompresorskoj stanici „Portova“ može da isporuči samo 100 miliona kubnih metara gasa dnevno, umesto planiranih 167 miliona, a u sredu je upozorio na to da bi isporuka mogla biti dodatno smanjena na 67 miliona kubnih metara gasa dnevno. Razlog za to je što sada mogu da se koriste samo tri gasne pumpe.

Gas preko „Severnog toka 2“ bi danas mogao da krene ka Nemačkoj

Komentarišući situaciju u vezi s obustavom projekta „Severni tok 2“ Miler je rekao da je on pod pritiskom i da bi gas iz njega mogao da krene ka Evropi odmah.
„'Severni tok 2' je pod pritiskom i gas bi mogao i danas da se isporučuje u Nemačku preko njega, ali on nije pušten u rad, jer nije sertifikovan“, rekao je Miler.
Nemačka vlada je obustavila sertifikaciju gasovoda pošto je Rusija priznala nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike. Ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok je tada rekla da je projekat „faktički zamrznut“.

Povećan izvoz gasa u Kinu

Direktor Gasproma je rekao da će ruski gasni gigant dodatno ubrzati realizaciju istočnih gasnih programa.
„Što se tiče istočnog gasnog programa, nismo počeli da ga razvijaom i realizujemo juče, ali smo se već ubrzali i mogu da kažem da ćemo dodatno ubrzati njegovu realizaciju“, naveo je Miler.
Prema njegovim rečima, Gasprom je povećao izvoz gasa u Kinu tokom pet meseci ove godine za 67,5 odsto.
Potražnja za prirodnim gasom u Kini u proteklih deset godina, od 2011. do 2021. godine osigurala je 32 odsto ukupne svetske potražnje. Srednji godišnji rast potražnje za gasom u Kini u proteklih pet godina je bio 22 milijardi kubnih metara.
Prema njegovoj oceni, potražnju za sirovinama u svetu zameniće potražnja za valutnim rezervama, a Rusija će u novom ekonomskom ustrojstvu igrati veliku ulogu. „To je veoma ozbiljna tektonska promena, ogromna“, rekao je Miler i dodao da ona Rusiji otvara nove mogućnosti.
„To nam daje nove mogućnosti s tačke gledišta prestrojavanja svetskog sistema proizvodnje i preraspodele energetskih resursa sa ciljem efikasnijeg i pravednijeg energetskog snabdevanja“, zaključio je Miler i dodao da je Rusija garant energetske stabilnosti svojih prijatelja.
Jubilarni, 25. Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 15. do 18. juna.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
RUSIJA
Problemi s remontom turbina mogu dovesti do potpune obustave rada „Severnog toka 1“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala