- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Problemi s remontom turbina mogu dovesti do potpune obustave rada „Severnog toka 1“

© Press-služba Eugal / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2"
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
Pratite nas
Problemi s remontom turbina gasovoda „Severni tok 1“ u Kanadi mogli bi da dovedu do obustave projekta, što će biti katastrofa za Nemačku, rekao je za Sputnjik stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov.
„Što se tiče 'Severnog toka 1“, potrebno je pitati kompaniju 'Simens' zbog čega je turbine potrebno slati u Kanadu radi remonta. Kada bi sve te turbine bile poslate na remont u Kanadu, on bi mogao da bude obustavljen, što bi bila katastrofa za Nemačku. Ne bih da delim savete, ali za to vreme bi mogli da nauče da ih remontuju kod kuće“, rekao je Čižov na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.
Agencija Blumberg je, pozivajući se na izvore, saopštila da ključna oprema za rad gasovoda „Severni tok“ ne može da se vrati posle tehničkog servisiranja iz Kanade zbog sankcija protiv Rusije, a da bi isporuke gasa Nemačkoj zbog toga mogle biti ograničene na određeno vreme.
Prema navodima izvora, druga turbina, koja takođe treba da bude remontovana, ne može da bude poslata preko granice. Nemački koncern „Simens“ je potvrdio da ne može da dostavi gasnu turbinu za „Severni tok“ posle remonta u Kanadi zbog sankcija koje je ta zemlja uvela protiv Rusije, te da kompanija traži rešenje problema.
Ruski „Gasprom“ je u utorak saopštio da zbog ograničenja u kompresorskoj stanici „Portova“ može da isporuči samo 100 miliona kubnih metara gasa dnevno, umesto planiranih 167 miliona, a u sredu je upozorio na to da bi isporuka mogla biti dodatno smanjena na 67 miliona kubnih metara gasa dnevno. Razlog za to je što sada mogu da se koriste samo tri gasne pumpe.
Luka „Mukran“ logistički centar „Severnog toka 2“ - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
RUSIJA
Sankcije koče remont turbina: „Gasprom“ smanjio obim isporuka kroz „Severni tok 1“, Berlin negoduje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala