Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Završen protest dela radnika „Fijata“, dva sata bio blokiran put Kragujevac-Kraljevo

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredstavnici radnika Fijata posle razgovora u Vladi Srbije sa Anom Brnabić
Predstavnici radnika Fijata posle razgovora u Vladi Srbije sa Anom Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2022
Pratite nas
Završeno je još jedno protestno okupljanje dela nezadovoljnih radnika „Fijata“ koji su na dva sata blokirali magistralni put Kragujevac-Kraljevo.
Protest je održan nakon što je istekao rok za prijavljivanje radnika za rad u Slovačkoj i prošao je bez incidenata.
Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata fabrike „Fijat“, istakao je da su novi detalji u vezi sa zaštitom položaja osetljivih kategorija zaposlenih ohrabrujući i da su izazvali interesovanje radnika.
„U subotu smo dobili nove detalje koji se odnose na zaštićene kategorije. One su konačno definisane kako treba. Konkretno ovo se odnosi na majke sa decom do pet godina i to vidimo kao dobar iskorak“, rekao je Đorđević.
Zoran Miljković, predsednik Samostalnog sindikata „Fijat plastik“ istakao je da se traže pisane garancije, kao i da se od zahteva ne odustaje.
„Čekamo sutra do 12 sati zvaničnu ponudu Vlade i tražimo pisane garancije. Ukoliko ih ne bude, krećemo u sredu za Beograd“, rekao je Miljković.
Jedan od zaposlenih u „Fijatu“ navodi da se nije odlučio za odlazak u inostranstvo, jer je period na dve godine, smatra, dugačak.
„Premišljali smo se, ali tu je najveći problem taj period od dve godine, porodice da ostavimo žene i decu...Da je na tri meseca, mnogi bi pristali“, kazao je jedan od zaposlenih, preneo je Tanjug.
Inače, rok za prijavljivanje prvobitno je bio 15. jun, ali se do tada izjasnilo manje od 140 zaposlenih za rad u inostranim pogonima „Stelantisa“, pa su poslodavac i Vlada Srbije dogovorili da pomere rok za 20. jun, uz nešto izmenjene uslove rada, kako bi se sakupilo neophodnih 1.000 radnika.
Vlada Srbije i kompanija „Fijat automobili Srbija“ potvrdili su u subotu da će biti zaštićene ranjive kategorije zaposlenih i žene i da će garantovati radna mesta onima koji se odluče za rad u inostranstvu.
Podsetimo, deo radnika „Fijata“ protestovao je i u petak ispred Skupštine grada Kragujevca.
Predstavnici radnika Fijata - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
EKONOMIJA
Vlada i Fijat potvrdili ono što je već dogovoreno - ko iz Fijata može da se prijavi za program
SRBIJA
Ana Brnabić: Radnici „Fijata“ protestom prekršili dogovor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala