Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Patrijarh Porfirije u Šipovu pozvao na jedinstvo pravoslavnih hrišćana /video/

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Mitropolija crnogorsko-primorska/Žarko DraškovićPatrijarh Porfirije u manastiru Ostrog
Patrijarh Porfirije u manastiru Ostrog - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije nakon Mrkonjić Grada, danas boravi u Šipovu, gde je u manastiru Glogovac služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom 30 godina postojanja Eparhije bihaćko-petrovačke i uspostavljanja Janjskog sabora koji će danas biti održan.
Obraćajući se velikom broju vernika, patrijarh je rekao da je veliki blagoslov za sve koji su se sabrali u ovoj svetinji u kojoj su se vekovima sabirale duše žedne i gladne Boga, istine, pravde i ljubavi.
Patrijarh je blagoslovio prisutne i istakao da Gospod želi da narod bude sabran, a upravo to se i dešava danas u Manastiru Glogovac.
Njegova svetost podsjetio je da se narod vijekovima sabira, kao i da je vera pravoslavna izrodila svetinju – manastir Glogovac, prenosi RTRS.
„Svi smo dužni Janju i Janjanima“, rekao je patrijarh Porfirije.
Patrijarh je pozvao na ljubav i praštanje bližnjima, te pozvao verni narod da pokaže spremnost da prihvate jedni druge i da ne stvaraju ideologije koje su „protiv onog što je od Boga dato“.
„Braćo i sestre, pravoslavni hrišćani, živimo pravoslavnom verom – ona će nas utešiti u svemu“, rekao je patrijarh Porfirije i pozvao na jedinstvo pravoslavnih Srba i pravoslavnih hrišćana.
Pozdravljajući Njegovu svetost, episkop bihaćko-petrovački Sergije istakao je da je Janjski kraj dočekao patrijarha srpskog kako bi blagoslovio sve ljude u mestu u kojem kandilo vere nikada nije prestalo da sija.
„Neka ovaj sveti dan zauvek ostane upamćen i obeležen na stranicama letopisa ovog manastira“, poručio je vladika Sergije, obraćajući se vernicima i patrijarhu Porfiriju.
Episkop Sergije je podsjetio da je manastir Glogovac bio mesto stradanja.
„Celokupno područje janjske visoravni preživelo je zahvaljujući manastiru Glogovac“, istakao je vladika Sergije i dodao da su vernici ljubavlju i naporima očuvali svetinju, manastir Glogovac.
Episkop Sergije je darovao patrijarhu Porfiriju delove svetih moštiju svetih mučenika ove eparhije.
Veliki broj vernika je prisustvovalo liturgiji poručujući kako je ovo dan za pamćenje.
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
REGION
„Hvala vam što živite pravoslavnom verom“: Patrijarh Porfirije posetio Mrkonjić Grad /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala