- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Hvala vam što živite pravoslavnom verom“: Patrijarh Porfirije posetio Mrkonjić Grad /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh srpski Porfirije
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije boravi poseti Eparhiji bihaćko-petrovačkoj i rmanjskoj. U Mrkonjić Gradu u Hramu Svetog Save služio je liturgiju. Brojni vernici došli su da čuju obraćanje patrijarha, da ih blagoslovi i pouči.
Patrijarh Porfirije je rekao da je vera temelj na kome je srpski narod gradio sebe kroz vekove, na kojem danas živi i bez kojeg nije moguće da ima bilo kakav pogled na budućnost.
„Braćo i sestre, hvala vam na ljubavi, što postojite, hvala vam što živite pravoslavnom verom“, poručio je vernicima patrijarh Porfirije.
Istakao je da je taj prostor u vremenu progona pravoslavne vere bez stida i straha pokazivao svoju veru i sačuvao svetinje.
„Svaki put kada sam dolazio, dolazio sam da se utešim vašom verom, nadom, ljubavlju“, kazao je patrijarh Porfirije obraćajući se vernicima u Hramu Svetog Save.
Njegova svetost je ukazao da je tu reč o hrišćanskoj, svetosavskoj veri koja je oblikovala srpski narod vekovima i sačuvala ga od raznih istorijskih iskušenja.
„Sve ono što u duhu svetome i po ljubavi Božijoj večeras osećam, poznato mi je unazad decenijama kada je reč o ovom kraju“, rekao je patrijarh Porfirije.
On je istakao da u životu svakog vernika i zajednice mora biti Isus Hrist.
Patrijarh Porfirije je stigao na poziv vladike bihaćko–petrovačkog i rmanjskog Sergija koji je rekao da današnje okupljanje i doček Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija predstavljaju zalog zajedništvu i u budućnosti.
On je poželeo dobrodošlicu patrijarhu Porfiriju i istakao da će ga uvek sa radošću dočekivati.
Dočeku patrijarha, uz brojne vernike, prisustvovali su i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, episkopi vranjski Pahomije, mileševski Atanasije, gornjokarlovački Gerasim, buenosaireski i južnocentralnoamerički Kirilo i mohački Damaskin, preneo je RTRS.
Patrijarh Porfirije će u nedelju služiti liturgiju u manastiru Glogovac u Šipovu, gde će biti održan i Janjski sabor.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala