- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemački mediji: Šolc poslao Ukrajini skrivenu poruku

© Sputnik / Lola ĐorđevićNemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolc  - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
Pratite nas
Nemački kancelar Olaf Šolc je tokom posete Kijevu poslao skrivenu poruku Ukrajini na temu njenog članstva u Evropsku uniju, piše nemački list „Velt“.

„Dok Makron i Dragi govore o ‘putu’ koji je sada započeo Kijev, Šolc govori o „putu punom preduslova“, navodi se u članku.

Kancelar smatra da je potrebno da se Ukrajina promeni, kako bi je prihvatili u Evropsku uniju: da se bori protiv korupcije, izgradi funkcionalnu pravnu državu i liberalizuje svoju ekonomiju. Prema njegovom mišljenju, potrebno je i da se EU promeni, odnosno da uvede princip većine za donošenje važnih odluka, umesto jednoglasja koje je trenutno aktuelno.
Šolc je izjavio da će samo fundamentalno reformiran savez imati mogućnosti da se širi. Na ovaj način nemački kancelar ne daje Ukrajini lažna obećanja, zaključuje se u materijalu.

Ranije je Evropska komisija zvanično izjavila da je preporučila da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata kao simboličan korak na dugom putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Odluku će doneti lideri EU 23-24. juna.
Poslednja zemlja koja je primljena u EU je Hrvatska 2013. godine. Proces razmatranja zahteva za članstvo je trajao deset godina. Albanija je dobila status kandidata 2014. godine, dok je Turska taj status dobila još 1999. godine, ali ni jedna od ovih zemalja još uvek nije postala članica Evropske unije.
Zastava Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
SVET
Ruski senator: Status kandidata za EU za Ukrajinu i Moldaviju je pi-ar efekat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala