- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ruski senator: Status kandidata za EU za Ukrajinu i Moldaviju je pi-ar efekat

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava Evropske unije u Briselu
Zastava Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
Pratite nas
Za Rusiju se ništa ne menja mogućim dodeljivanjem statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini i Moldaviji, taj status malo šta daje zemljama, to ima samo izvestan pi-ar efekat, izjavio je šef Komisije za zaštitu nacionalnog suvereniteta Saveta federacije Rusije Andrej Klimov.

„Status kandidata malo šta daje. Te zemlje su već deo programa ‘Istočno partnerstvo’. Odluka još nije doneta. Na primer, Turska je u statusu kandidata više od 20 godina“, rekao je Klimov komentarišući odluku Evropske komisije.

On nije prognozirao da li Ukrajina i Moldavija mogu postati članice Evropske unije, ali je istakao da ih tamo niko ne čeka.

„Sve se radi u inat Rusiji, a ne u interesu tih zemalja i same Evropske unije, već Vašingtona“, dodao je on i podvukao da u slučaju da se EU rukovodila svojim prethodnim kriterijumima, te zemlje ne bi bile uzete u razmatranje kao kandidati i moguće članice EU.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je na svom nalogu na mreži "VKontakte" napisao da "dobre tete i čike" iz EU spremaju Ukrajince na to, da budu spremni da umru za perspektivu u Evropi.
Odluku Evropske komisije o dodeli statusa kandidata Ukrajini je komentarisao prvi zamenik komiteta Državne dume za međunarodne poslove Vjačeslav Nikonov. On je naveo da je to samo preporuka i da postoji mogućnost da Ukrajina možda ne doživi članstvo u EU, jer je Turska kandidat još od 1999. godine.
Ranije je Evropska komisija zvanično izjavila da je preporučila da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata kao simboličan korak na dugom putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Odluka će doneti lideri EU 23-24. juna.
Protest za podršku evrointegraciji Ukrajine na Trgu Nezavisnosti u Kijevu. Arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
SVET
Evropska komisija podržala status kandidata za EU Ukrajini i Moldaviji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala