- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

EK navela uslove za oduzimanje Ukrajini statusa kandidata u EU

© AP Photo / Armando FrancaČlanovi ukrajinske zajednice u Portugaliji na mitingu podrške ulasku Ukrajine u EU ispred ambasade Holandije u Lisabonu
Članovi ukrajinske zajednice u Portugaliji na mitingu podrške ulasku Ukrajine u EU ispred ambasade Holandije u Lisabonu - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
Pratite nas
Evropska komisija je navela nekoliko uslova čije bi nepoštovanje moglo dovesti do toga da Ukrajina izgubi status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.
Tako kijevske vlasti treba da sprovedu reformu pravosuđa, uvedu zakone koji sprečavaju korupciju, oligarhiju, pranje novca, promene zakone o nacionalnim manjinama i usaglase zakon o medijima sa direktivom Evropske unije o audiovizuelnim medijskim uslugama.
„Proces pristupanja se i dalje zasniva na utvrđenim kriterijumima i uslovima. To omogućava svakoj zemlji koja učestvuje u procesu da napreduje na osnovu sopstvenih dostignuća. Istovremeno, to znači da se status kandidata za EU ​​može ukinuti ako se ne ispune osnovni uslovi“, saopštila je Evropska komisija.
Evropska komisija je ove nedelje preporučila da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata za Evropsku uniju. Konačnu odluku doneće lideri EU na samitu koji će biti održan 23. i 24. juna.
Hrvatska je poslednja zemlja koja je pristupila Evropskoj uniji 2013. godine. Trebalo je deset godina da se njena prijava razmotri. To nije jedini takav primer. Albanija je, na primer, dobila status kandidata 2014. godine, Turska ga je dobila još 1999. godine, ali nijedna od ove dve zemlje nisu postale članice EU.
Zastava Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
SVET
Ruski senator: Status kandidata za EU za Ukrajinu i Moldaviju je pi-ar efekat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala