- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Velike tenzije u Americi tek dolaze: Bajdenu krivi svi osim - njega

© AP Photo / Susan WalshAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
Pratite nas
Nakon što je objavljeno da je inflacija u SAD dostigla najviši nivo u poslednjih 40 godina, američki predsednik Bajden je rekao da Amerikanci plaćaju „Putinov“ porez za gorivo i hranu, a okrivio je i republikance da ga ometaju da obuzda inflaciju. Advokat Branko Pavlović kaže da niko više ne veruje u opravdanja da su za inflaciju krivi neki drugi.
Bez obzira na zatvorenost američkih medija, podvlači naš sagovornik, kod američkih građana više ne može da prođe ta priča da su za lošu ekonomsku situaciju krivi svi drugi osim aktuelne administracije.

Bajdenu više niko ne veruje

„Kod njih će sve više probijati svest o tome da njihov glavni privredni konkurent, Kina, u istim međunarodnim uslovima ima inflaciju od 2,1 posto, odnosno četiri puta manju inflaciju od Amerike. Odatle sledi da će sve više građana reći: „Ne, ne, vi koji ste vodili zemlju ste odgovorni i nećemo da čujemo ni za kakva opravdanja i objašnjenja“, a da sam u pravu vidi se i po svim istraživanjima Bajdenovog rejtinga. Kada bi neko verovao u njegovu priču o Putinu koji „uništava američku privredu“, onda bi njegov rejting bio dosta dobar. Međutim, stvar je sasvim suprotna“, kategoričan je Pavlović.
© AP Photo / Patrick SemanskyAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Američki predsednik Džozef Bajden
Pre godinu dana inflacija u Americi bila je, podseća konsultant, najavljivana kao nešto što nije pitanje sistemskog karaktera, već kao incident koji će proći.
„Mi smo tada izražavali sumnju u tu vrstu ocene i pokazalo se da smo bili u pravu. Dakle, reč je o sistemskim problemima koji izazivaju inflaciju, a koji su u izvesnoj meri pojačani, ali ne Putinom, već histeričnim reakcijama oko uvođenja sankcija Rusiji upravo do strane Amerike i Zapada. Ali, i to je u manjoj meri imalo uticaja jer je lavovski deo te inflacije stvar američke strukture i privrede. Inflacija je svakako opasna po Ameriku zbog toga što ona zahteva da se prekine sa štampanjem novca, a prekid štampanja para će pokazati svu dubinu privrednih problema SAD i vodiće tu zemlju u neminovnu recesiju“, objašnjava Pavlović.

Amerika i EU na putu u recesiju

Kako kaže, više niko i ne spori da povećanje referentnih kamatnih stopa i smanjivanje upumpavanja novca u opticaju Ameriku sigurno vodi u recesiju.
„Ono što sada vidimo u samoj Americi, a što na sociološkom, političkom i društvenom planu deluje dosta dramatično, još možemo smatrati nekom vrstom kontrolisanog uvođenja sistema u recesiju, odnosno kontrolisanog „prizemljivanja“ tako jednog neograničenog monetarnog upumpavanja sredstava iz prethodnog perioda. Ali, bojim se da će se to prekinuti u drugoj polovini ove godine, kada ćemo tek videti dramatične posledice u američkoj privredi. U tom smislu verujem da je ovo što sada imamo kao tenziju zapravo ništa u odnosu na tenziju koju ćemo imati u septembru i oktobru, a odatle će se stvari u Americi samo dalje pogoršavati“, ukazuje advokat.
CC0 / Pexels / Siromaštvo
Siromaštvo, glad, beskućnik - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Siromaštvo
Činjenica je, veruje Pavlović, da će se kriza u Americi preliti i na globalnu ekonomiju, a situacija u Evropskoj uniji će, kako kaže, biti mnogo gora:
„Sankcijama prema Ruskoj Federaciji Evropska unija gubi to tržište. Amerikanci vrlo malo posluju sa Rusijom, pa nemaju šta da izgube, a EU ne samo da sa Rusijom puno trguje, već ima i veliki broj svojih kompanija koje rade u Ruskoj Federaciji. Obe pozicije će biti veoma uzdrmane, a reč je, u zbiru, oko 150 milijardi evra. Takođe, EU će trpeti dramatične posledice poskupljenja, moraće da povećavaju plate da ne bi imali potpune socijalne kolapse i buntove, a to će ih činiti još skupljim na svetskom tržištu. Unija se opredelila da kupuje mnogo skuplje američke energente, kao i potpuno nepotrebno i veoma skupo američko oružje u ogromnim količinama, a sve to će izuzetno recesivno delovati na evropsku privredu“.
On je mišljenja da ukoliko EU ostane na pozicijama na kojima sada stoji prema Rusiji, nema sumnje da ide putem bez povratka u decenijskom smislu, od koga se nikada neće oporaviti.

„Kazna” na izborima za Kongres

Na pitanje da li će američki građani „kazniti“ aktuelnu administraciju zbog ekonomske krize na predstojećim izborima za Kongres SAD, Pavlović kaže da ukoliko novembarski izbori budu značajno pošteniji od predsedničkih 2020. godine, nema sumnje da će se to dogoditi.
„Jedina šansa Demokratske stranke da to izbegne je da uveća nepravilnosti koje su postojale na izborima 2020. godine, jer samo na taj način može da održi većinu u Predstavničkom domu i Senatu“, zaključuje Pavlović za Sputnjik.
Prema podacima američke Kancelarije za statistiku cene u SAD su porasle za 8,6 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Američke vlasti objašnjavaju da je rast cena pre svega posledica konflikta u Ukrajini i priznaju da antiruske sankcije neće proći bez posledica po ekonomiju SAD.
Volstrit - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
EKONOMIJA
Amerika na raskrsnici: Svesno guranje u provaliju ili nekontrolisana inflacija
Berza - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
EKONOMIJA
„Potop“ na tržištima širom sveta zbog straha od inflacije i većih kamata: Milijarde na udaru
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
RUSIJA
Putin: Inflaciju zovu mojim imenom, ali jedino što pokušavaju jeste da sakriju „ono mesto“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala