- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Koji su najčešći poremećaji mentalnog zdravlja u Srbiji

CC0 / pixabay / Uplakan muškarac.
Uplakan muškarac. - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ Ivana Stašević Karličić izjavila je, na Festivalu mentalnog zdravlja, da su najčešći poremećaji mentalnog zdravlja u opštoj populaciji anksioznost, depresija i demencija i da se zbog njih građani najčešće i obraćaju stručnjacima.
„Za prvih sat i po vremena trajanja Festivala mentalnog zdravlja više od 100 građana se obratilo prisutnim stručnjacima kako bi saznali da li stvarno imaju neki problem sa mentalnim zdravljem ili samo imaju subjektivni osećaj da kod njih nije nešto u redu“, izjavila je za Tanjug Ivana Stašević Karličić.
„Oni su skriningovani na anksioznost, depresiju i demenciju koji su i inače najčešći poremećaji mentalnog zdravlja u opštoj populaciji i na šta se građani najviše žale“, rekla je doktorka.
Navela je da su građani dobili smernice da mogu da se jave besplatnom servisu Ministarstva zdravlja i klinike „Laza Lazarević“ na broj 0800/309 309 koji 24 sata anonimno pruža intervencije u krizi i daje savete građanima koji mu se obrate.
Dodala je da se stručnjacima ovog centra za prve dve godine njegovog rada obratilo više od 12.000 ljudi i da više od 50 odsto njih nije imalo nikakvu bolest, što prema doktorkinim rečima, znači da je ispunjena misija preventivnog rada u ovoj oblasti.
U skladu sa tim, navela je da je jedna od poruka Festivala koji se održava u junu, nacionalnom mesecu mentalnog zdravlja, bolje sprečiti nego lečiti.
„Zato nemojte menjati svet oko sebe, menjajte sebe i svoj odnos prema tom svetu da bi se bolje nosili sa stresom“, poručila je dr Ivana Stašević Karličić.
Lekovi - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
DRUŠTVO
Petina građana Srbije pije lekove za smirenje
Vožnja biciklom - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
DRUŠTVO
Kako vožnja biciklom utiče na fizičko i mentalno zdravlje
Žena - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
DRUŠTVO
Deset bolesti koje se nasleđuju sa majčine strane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala