- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nasmejani košarkaški guru je osvojio i Ameriku – za ponos Srbije

© Foto : ABA liga / Mega Bemaks / Ivica VeselinovDejan Milojević
Dejan Milojević - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
Pratite nas
Ništa u njegovoj ni košarkaškoj ni trenerskoj karijeri nije bilo zacrtano, za sve je morao da se žestoko potrudi, ali je u svemu bio toliko iskren, predan i pošten da su nagrade stizale kao na traci – poslednja i najveća, titula šampiona NBA lige i to u prvoj sezoni rada u Americi.
Dejan Milojević je sve samo ne običan, nekada košarkaš, a sada trener. Sa visinom od 201 centimetar nije bio viđen kao jedan da postane jedan od najdominantnijih krilnih centara u istoriji srpske košarke, a i trenersku karijeru je započeo gotovo – slučajno.
Talenat i košarkaški um su Milojeviću doneli sve što mu je „priroda“ uskratila, naučio je da igra onako kako jedino može, pametno, smireno, ali i čvrsto i borbeno, uvek jako, bez zadrške i sa karakterističnim osmehom kojim širi radost košarke.
Kroz Beovuk, kasnije FMP i Budućnost, prekalio je svoj zanat, u Partizanu je ostavio ogroman trag, a pamtiće ga i Valensija i Galatasaraj, kao i navijači reprezentacije jer je 2001. godine postao prvak Evrope sa nacionalnim timom, tada SR Jugoslavije.
Tri godine po prevremenom završetku profesionalne karijere postao je prvi trener Mege, iako to nije bio konkretan plan, ali je bilo jasno da u njegovoj sjajnoj ličnosti krije još veći trenerski talenat.
Od Nikole Jokića, preko Vasilija Micića, Nemanje Dangubića, Ognjena Jaramaza, Radeta Zagorca, Goge Bitadzea, Milojević je stvorio igrače svetskog kalibra, ostajao je veran ideji Mege i kalio je svoj novi zanat „proizvodnje košarkaša“.
Nije želeo da preuzme Partizan u momentu kada je iz kluba, ne svojom voljom, otišao jedan od njegovih učitelja Duško Vujošević, niti je jurcao ka Americi – čekao je prave prilike i puštao da reč o njemu šire njegova „deca“.
U prvom redu to je bio Jokić, momak koji je promenio NBA ligu, mnogi su se pitali ko je čovek koji je od debeljuškastog deteta napravio najboljeg košarkaša sveta i konačno su dobili priliku da ga upoznaju prošlog leta.
Milojević je stigao u Ameriku, postao deo stručnog štaba Golden Stejt Voriorsa, došao u red šampiona koji su to potvrdili u tek završenoj takmičarskoj godini osvojivši novi trofej, četvrti za osam godina.
Dejan je u svemu našao briljantnu ulogu, ulogu košarkaškog gurua, razvoj mladih igrača je i dalje njegov prioritet, a rezultati su već vidljivi – primer Kevona Lunija, centra koji je već dugo godina u Voriorsima to potvrđuje jer je postao prava mašina za skokove i jedan od najboljih defanzivnih visokih igrača u ligi.
Srpski „Čarls Barkli“ ima još jedan projekat pred sobom, to je Džejms Vajzmen, mladi centar koji je imao problema sa povredama i adaptacijom na NBA košarku, ali je jasno da će uz kontrolu Milojevića postati baš ono što treba.
A Milojević u miru radi svoj posao, u miru kakav nije imao u Srbiji, iako nikada ni o kome nije ništa loše rekao. „Greh“ mu je bilo vođenje podgoričke Budućnosti, zamerio mu je neko ko je baš želeo, a nije imao razlog.
Zbog toga, Srbija je, bar privremeno, izgubila takvu ličnost, ali vreme radi za Milojevića, tek mu je 45 godina, a već je stvorio dvostrukog najboljeg igrača NBA lige i sada je postao NBA prvak, pronosivši ime o srpskoj košarci i čineći je bogatijom nego ikada.
Nemanja Bjelica i Derik Vajt - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
SPORT
Srpska razglednica iz Amerike /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala