- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Šta se dešava na evropskom tržištu telefona: „Ovako nije bilo od 2013.“

CC0 / Unsplash/Daniel Romero / Mobilni telefoni
Mobilni telefoni - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
Pratite nas
Prema navodima analitičke kompanije „Kaunterpoint risrč“, evropsko tržište telefona zabeležilo je svoje najgore prvo tromesečje tokom poslednjih gotovo deset godina.
Tržište je zabeležilo pad od 12 odsto u poređenju sa poslednja tri meseca prethodne godine. Isporučeno je svega 49 miliona telefona, što je dovelo do toga da to bude najgore prvo tromesečje još od 2013. godine. Samo je jedan od brendova iz pet najjačih ostvario je rast – „Realme“ je udvostručio tržišno učešće.
„Samsung“ je ostao na vrhu proizvođača, kada je u pitanju Evropa. Međutim, južnokorejska kompanija je ipak zabeležila pad isporuke od 16 odsto u odnosu na prvo tromesečje prošle godine.
S druge strane, „Epl“ je imao za procenat bolji rezultat u odnosu na isti period prošle godine, ali je zato kompanija iz Kupertina takođe imala slabiju isporuku, uz pad od šest odsto.
Navodi se da je na ovakve tržišne rezultata uticalo nekoliko faktora – zalihe komponenti su i dalje niske, a ovo je dodatno pogoršano ponovnim zaključavanjem u Kini zbog kovid pandemije. Tu je i rast inflacije zbog krize u Ukrajini.
Analitičari veruju da će tokom drugog tromesečja situacija biti još gora. Situacija u Ukrajini smanjuje dostupnost sirovih materijala, dok zemlje u Evropi beleže oštar rast troškova života i sve je manje onih koji se odlučuju za kupovinu novog telefona, prenosi B92.
punjač - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Evropska bitka za univerzalni punjač – utvrđen krajnji rok
Mobilni telefon - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Strah da ćemo ostati bez telefona ima svoje ime i spada u fobije
Mobilni telefon na plaži - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
EKONOMIJA
Grčki ministar otkrio kada će biti ukinut roming za turiste iz Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala