- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Strah da ćemo ostati bez telefona ima svoje ime i spada u fobije

© Foto : imcreator/Sebastiaan ter BurgMobilni telefon
Mobilni telefon - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Koliko puta vas je oblio hladan znoj kada vam mobilni telefon barem na trenutak nije na vidiku ili u rukama? Sigurno je da se nikome ne dopada ideja da možda ima neku fobiju, ali se za veliki broj njudi svih generacija može reći da imaju oblike veoma specifičnog stanja pod imenom „nomofobija“
Strah koji je iracionalan, preveliki i ponekad parališući tako da utiče na svakodnevni život uz planiranje aktivnosti sa izbegavanjem određenih situacija, osoba ili predmeta, prelazi u fobiju. U aktuelnom tehnološkom trenutku naših života, mnogi od nas nesumnjivo jesu pod uticajem jedne novije i stečene fobije – prekomernog straha da ćemo ostati bez mobilnog telefona, ili da iz nekog razloga nećemo moći da ga koristimo.

Preterani strah od gubitka mobilnog aparata može da izazove i napad panike

Rezultati studija pokazuju da ponašanja opisana kao simptomi nomofobije postaju sve zastupljenija. Prema istraživanju iz 2019. godine, skoro 53 procenta Britanaca koji koriste mobilni telefon od 2008. godine, osećalo se uznemireno kada ga nisu imali uz sebe, ispraznila im se baterija, ili nisu imali mobilnu mrežu. Naučnici potvrđuju da ovaj strah, kada pređe u fobiju, može da dovede i do napada panike.
Studija iz 2017. godine koja je pratila 145 studenata prve godine medicine u Indiji, došla je do rezultata koji kažu da je 17,9 odsto učesnika imalo blagu nomofobiju. Za 60 procenata anketiranih, simptomi nomofobije su bili umereni, a kos 22,1 procenta, radilo se o teškim simptomima.

Koji su simptomi nomofobije ove vrste pojačanog straha

Iako stručnjaci za mentalno zdravlje još uvek nisu definisali sve formalne dijagnostičke kriterijume za ovo stanje, saglasni su da nomofobija predstavlja ogromnu opasnost za javno, a posebno mentalno zdravlje. Neki od njih čak su mišljenja da se o ovom poremećaju može razmišljati i u smislu bolesti zavisnosti. Simptomi koji ukazuju na nomofobiju mogu da budu emocionalni, ali i fizički. Emocionalni su:
zabrinutost, strah ili panika kada nemamo telefon ili ne možemo da ga koristimo
anksioznost i uznemirenost ako moramo da odložimo telefon ili svest o tome nećemo moći da ga koristimo neko vreme
panika ili izražena anksioznost ako u trenutku ne možemo da pronađemo telefon
nervoza, anksioznost i pojačan nivo stresa kada ne možemo da proverimo pozive i poruke
Fizički simptomi mogu da budu:
stezanje u grudima
izmenjeno ili ubrzano disanje
drhtanje ili tremor
pojačano znojenje
osećaj nesvestice, vrtoglavice ili dezorijentisanosti
ubrzan rad srca

Kako se još ponaša osoba koja ima nomofobiju i strah da će biti bez mobilnog telefona

Postoje još neka ponašanja koja govore da smo možda prešli granicu normalne potrebe da koristimo ili uz sebe imamo mobilni telefon. Na primer:
uvek ga nosimo sa sobom u krevet, u kupatilo, čak i u tuš-kabinu
proveravajte ga neprekidno čak i kada ne zvoni ili se ne oglašava, da bismo bili sigurni da radi i da nismo propustili neko obaveštenje
provodimo više od nekoliko sati dnevno koristeći telefon
osećamo se bespomoćno bez njega
često se uveravamo „da je tu“, na sigurnom, i kad nam nije u ruci ili džepu

Šta može dodatno da isprovocira pojavu ovih strahova

Nomofobija se smatra modernom fobijom. Najverovatnije proizilazi iz povećanog oslanjanja na tehnologiju usled potreba posla ili komuniciranja. Takođe, i iz zabrinutosti šta bi moglo da se dogodi ako u nekom trenutku odjednom ne budemo mogli da pristupimo potrebnim informacijama, podacima koje imamo, fotografijama ili drugim bazama podataka, kao i svojim kontaktima i neprekidnoj vezi sa njima. Trenutna saznanja o nomofobiji kažu da se ipak češće javlja kod tinejdžera i mlađih odraslih osoba, mada ni oni sa više godina nisu izuzetak.
Još uvek nije otkriven konkretan uzrok nomofobije, ali su neki faktori rizika definisani. Jedan od njih je strah od izolacije, odnosno strah da nećemo moći da komuniciramo sa prijateljima ili osobama od poverenja. Takođe, držati telefon stalno uz sebe, i kada to poslovi ili obaveze ne zahtevaju ili ne očekujemo neku važnu informaciju, korak je ka navici koju ćemo teško prekinuti. Viši rizik postoji i ako u porodičnoj istoriji imamo anksioznost, ili sami bolujemo od anksioznog poremećaja. Ako često gubimo stvari, takođe spadamo u grupu osoba sa visokim rizikom, piše portal e-klinika.

Kako do dijagnoze i lečenja

Ako prepoznate znake nomofobije kod sebe ili vam na to pažnju skrene neko iz okruženja, potražite stručnu pomoć. Takođe, ako prečesto koristite telefon, u strahu ste da ćete ga izgubiti ili da će vam biti nemoguće korišćenje i zbog toga upadate u paniku, ne znači da imate nomofobiju. Ipak, ako neke od ovih simptoma imate šest meseci ili duže, obavezno porazgovarajte sa stručnim licem:
epizode straha i panike da ćemo ostati bez mobilnog telefona su česte i javljaju se više puta u toku dana
ne odgovaramo obavezama ili kontaktima ako nemamo telefon
nesanica ako odložimo telefon i ne koristimo ga
problemi u svakodnevnim aktivnostima i negativan uticaj na druge životne navike
Gejmer - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
DRUŠTVO
Kome roditelji da veruju: Igrice „leče“ depresivnu decu kao alkoholičara – rakija
Anksioznost – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Šta je maksioznost i ko od nje pati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala