- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Šest principa za razvoj Rusije

© Foto : Snimak sa ekranaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin je u svom govoru na jubilarnom 25. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu obrazložio kojih su to šest principa za razvoj Rusije. Takođe je istakao da je ekonomski blickrig protiv Rusije od početka osuđen na neuspeh.

Šest principa za razvoj Rusije


1. Otvorenost
- Rusija nikada neće poći putem samoizolacije. Idemo putem proširenja saradnje. To je većina ljudi na Zemlji. Istovremeno, svi koji žele sa nama da sarađuju, podvrgnuti su pritisku SAD.
- Razvijaćemo ekonomsku saradnju sa svima koji žele sa nama da posluju. Čak i sa evropskim kompanijama, kojima zavrću ruke.
- Razvijaćemo pretovarne stanice, transportni sistem, naš platni sistem. Izgradićemo postojane veze sa Bliskim istokom i Južnom Azijom.
2. Sloboda preduzetništva
- Smanjivaćemo inspekcije, administrativno opterećenje. Količina planiranih provera već je smanjena šestostruko za godinu. A broj prekršaja nije porastao, nego se smanjio. To govori o zrelosti našeg biznisa.
- Potreban je pažljiv pristup dekriminalizaciji ekonomskih struktura, na primer onih koje rade bez licence ili akreditacije.
- Promeniti indikatore „velike“ i „posebno velike“ štete uzimajući u obzir inflaciju.
3. Odgovornost i balansirana makroekonomska politika
- Naš cilj je smanjenje inflacionog tereta, postizanje ciljnog nivoa inflacije od četiri procenta.
- Vlada treba da obezbedi predvidivost budžetske politike.
- Neke svetske valute sada se bave samoubistvom. Sterilizacija naših novčanih sredstava uz njihovu pomoć je besmislena. Glavni princip - trošiti onoliko koliko smo zaradili – ostaje.
4. Socijalna pravda
- Već ove godine je potrebno ostvariti smanjenje nivoa siromaštva i rasta prihoda građana, to je glavni pokazatelj procene za organe vlasti.
- Nalažem da se usvoje kardinalne mere za podršku porodicama sa decom.
5. Napredni razvoj infrastrukture
- Počinje veliki plan za obnovu automobilskih puteva.
- Predlažem da se konsoliduju resursi, da se aktivira kompleksan program modernizacije Stambeno-komunalne službe, njena sinhronizacija sa drugim planovima infrastrukturnog razvoja.
6. Postizanje tehnološkog suvereniteta
- Potrebno je izgraditi sve oblasti života na kvalitativno novom tehnološkom nivou.
- Postigli smo uspeh u oblasti Vojno-industrijskog kompleksa, proizvodnji medicinske opreme, u mnogim drugim oblastima.
- U oblasti supstitucije uvoza uvek treba biti korak ispred.
- Mnoga ruska rešenja u oblasti veštačke inteligencije su najbolja na svetu.
- Da bi domaći biznis mogao brzo da proširi proizvodnju neophodnih proizvoda, predlažem da se aktivira principijelno nov instrument – industrijska hipoteka.

Ekonomski blickrig protiv Rusije osuđen na neuspeh

Putin je ocenio da je ekonomski blickrig protiv Rusije od početka osuđen na neuspeh.
„Već sam govorio da je ekonomski blickrig protiv Rusije od početka osuđen na neuspeh, a istovremeno se pokazalo da su sankcije, kako je poznato i kako se u praksi videlo poslednjih godina, mač sa dve oštrice“, istakao je Putin.
On je naglasio da će Rusija biti otvorena za saradnju pod ravnopravnim uslovima.

U uslovima borbe protiv inflacije, ekonomiju fiktivnih subjekata zamenjuje ekonomija realnih vrednosti i aktiva, ocenio je ruski lider.

Vrtoglavom rastu cena u Evropi doprinela pogrešna energetska politika

Putin je naglasio da Rusija nema ništa sa rastom cena energenata u Evropi i da je on počeo mnogo pre specijalne operacije. Putin je istakao da je sama Evropa odgovorna za to što su cene odletele u nebo.
Ruski lider smatra da je vrtoglavom rastu cena u Evropi doprinela i pogrešna energetska politika.

„Što se tiče Evrope, ovde je dodatni negativni udeo u vrtoglavom rastu cena imala i pogrešna energetska politika, slepo stavljanje uloga na obnovljive izvore energije i spot isporuke prirodnog gasa, što je dovelo do naglog rasta cene energije, koji je primetan od trećeg kvartala prošle godine“, objasnio je Putin.

Zapad koristi specijalnu operaciju kako bi na Rusiju svalio sve probleme

Prema njegovim rečima, specijalna operacija postala je za Zapad „pojas za spasavanje“ kako bi na Rusiju svalili sve probleme.

„Za njih (zemlje Zapada) početak naše operacije u Donbasu je pojas za spasavanje koji im omogućava da sopstvene pogrešne procene svale na druge, u konkretnom slučaju na Rusiju. Ali, svi koji imaju bar osnovnu školu shvataju istinske razloge sadašnje situacije. Štampali su novac u ogromnim količinama i šta dalje? Kuda su otišla sva ta sredstva? Očigledno je na kupovinu robe i usluga izvan granica zapadnih država, eto gde su otišle te pare. Oni su bukvalno počeli da usisavaju, čiste globalna tržišta, a o interesima drugih država, uključujući i one najsiromašnije, prirodno, niko nije mislio niti je nameravao“, dodao je on.

Putin smatra da je sama konstrukcija zapadnih sankcija izgrađena na lažnoj tezi da ruska ekonomija nije suverena i da je ranjiva.
Zapad je poverovao u mit da je pozicija Rusije u svetskoj ekonomiji i trgovini slaba.

SAD u svakom trenutku mogu da ukradu tuđi novac


Ruski lider je ocenio da su ključne pojmove u biznisu kao što su poslovna reputacija, neprikosnovenost svojine, kao i poverenje u svetske valute, zapadni partneri namerno potkopali zarad svojih zastarelih geopolitičkih iluzija.

On još smatra da bi SAD u svakom momentu mogle da ukradu tuđi novac ako im se nešto ne dopadne.

„Pored toga, on može biti još i konfiskovan, ukraden, ako se SAD nešto ne dopadne u politici drugih država. To je, po mom mišljenju, postalo apsolutno realno za veoma mnogo zemalja, koje čuvaju svoje zlatne i devizne rezerve u tim valutama“, rekao je Putin.

On je dodao i da Evropska unija unapred gubi globalnu konkurentnost zbog sankcija protiv Rusije i da se tempo rasta ekonomije u EU sistematski smanjuje.

Promene u ekonomiji i međunarodnoj politici - tektonske i revolucionarne


Ruski predsednik je još istakao da su promene u globalnoj ekonomiji i međunarodnoj politici, tehnološkoj sferi, kao i u celom sistemu međunarodnih odnosa tektonske i revolucionarne.

„Tokom poslednjih decenija na planeti su se formirali i sve glasnije se izjašnjavaju novi moćni centri, od kojih svaki razvija svoje političke sisteme i javne institucije, sprovodi sopstvene modele ekonomskog rasta i, naravno, ima pravo na njihovu zaštitu, na obezbeđenje nacionalnog suvereniteta“, objasnio je on.

Putin je još prokomentarisao da su obećanja da će jedan dolar vredeti 200 rubalja i ostale zapadne prognoze – samo deo informativne borbe.

On je ocenio da bi, prema procenama stručnjaka, direktni gubici Evropske unije usled sankcione groznice mogli da premaše 400 milijardi dolara u narednoj godini, i da će te troškove snositi obični građani i kompanije Evropske unije.

Rusiji bi bilo drago da je svemoguća, ali nije baš tako

Putin je izjavio da bi Rusiji verovatno bilo drago da čuje da je svemoguća i da „naduvava“ inflaciju na Zapadu i u Sjedinjenim Američkim Državama, ali to nije tako, ti problemi su sazrevali godinama.
On je, govoreći o trenutnim dešavanjima u svetskoj ekonomiji, uključujući i o rastu cena đubriva, istakao da taj problem „nije nastao danas niti u poslednjih tri-četiri meseca i da je apsolutno netačno da je nastao krivicom Rusije, kako to sada izjavljuju neki demagozi, pokušavajući da prebace odgovornost za sve što se dešava na našu zemlju“.

„Naravno, nama bi bilo drago da čujemo da smo tako svemogući i da do neba naduvavamo inflaciju na Zapadu i u SAD. Još nešto tamo radimo, od čega su svi u groznici. Možda bi nam i bilo drago da je tako, ali to nema veze sa stvarnošću. Situacija je sazrevala godinama, podstaknuta kratkovidim postupcima onih koji su navikli da svoje probleme rešavaju na tuđ račun i onih koji su se oslanjali i sada se oslanjaju na mehanizam finansijske emisije da bi ponovo otkupljivali i prebacivali na svoju stranu trgovinske tokove i istovremeno pogoršavali deficit i provocirali humanitarne katastrofe u pojedinim svetskim regionima“, smatra Putin.

Inflacija u Rusiji nastavlja da se smanjuje

On je istakao da ruske vlasti korak po korak normalizuju ekonomsku situaciju u zemlji, sve se radi sistematski i profesionalno.
Prema njegovom mišljenju, inflacija u Rusiji nastavlja da se smanjuje, ekonomska dinamika se stabilizuje.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
RUSIJA
Putin: SAD se proglasile izaslanikom Boga — zemlje „zlatne milijarde“ smatraju ostale za nižu vrstu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala