- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: SAD se proglasile izaslanikom Boga — zemlje „zlatne milijarde“ smatraju ostale za nižu vrstu

© Sputnik / Mihail Metcelь / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da su sadašnje promene u ekonomiji i međunarodnoj politici tektonske i revolucionarne, a da Zapad živi u iluzijama.
„Sjedinjene Države su sebe proglasile izaslanikom Boga na zemlji. Ništa više neće biti kao pre“, poručio je ruski lider.
„Sjedinjene Države, koje su proglasile pobedu u Hladnom ratu, postavile su svoje interese nečim svetim, sada se igra vodi na jednom golu i u takvim uslovima svet je nestabilan “, poručio je Putin u obraćanju na plenarnoj sednici Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.
Prema njegovim rečima, partneri Rusije na Zapadu ciljano su potkopali međunarodne temelje u ime sopstvenih geopolitičkih iluzija.

„Kolege na Zapadu pokušavaju da se suprotstave toku istorije, misle u kategorijama prošlog vremena, žive u iluzijama i ne žele da vide promene“, istakao je Putin.

Kako je dodao, Zapad bez pardona nameće svoj jezik i kulturu, uključujući sport i olimpijski pokret, dodao je on.
Zemlje „zlatne milijarde“ kao i ranije smatraju sve ostale za svoje kolonije, za nižu vrstu.

„Pri tome, naše kolege ne samo da odbacuju realnost, oni pokušavaju da se suprotstave toku istorije, misle u kategorijama prošlog veka, taoci su sopstvenih zabluda o državama tzv. zlatne milijarde, smatraju sve ostale za periferiju, svoje zadnje dvorište, kao i pre se odnose prema njima kao prema kolonijama, a narode koji tamo žive smatraju nižom vrstom jer sebe same smatraju izuzetnim“, rekao je Putin.

Kako je naglasio, sve što se događa u svetu nije posledica događaja poslednjih meseci , uključujući rusku operaciju u Donbasu, sve je, kako je rekao, počelo mnogo pre zbog neodgovorne politike država G8.
Prema njegovim rečima, Evropska unija je izgubila politički suverenitet, njene birokratske elite igraju kako drugi sviraju nanoseći štetu sopstvenom stanovništvu.
Ruski lider predviđa Evropi dalje produbljivanje nejednakosti i kao posledica toga raskol u društvu zbog grešaka u ekonomiji.
Sadašnja situacija, uveren je on, tamo će dovesti do eksplozije radikalizma i u perspektivi — do smene elita.
„Evropska unija gubi globalnu konkurentnost zbog sankcija protiv Rusije“, poručio je Putin.

O suverenitetu u 21. veku

Suverenitet u 21. veku ne može biti fragmentaran, važno je braniti ne samo politički, nego i ekonomski i tehnološki suverenitet, poručio je ruski predsednik.
„Suverenitet u 21. veku ne može biti delimičan, fragmentaran. Svi njegovi delovi su podjednako važni. Oni jačaju jedan drugog, dopunjavaju. Zbog toga je važno braniti ne samo svoj politički suverenitet, nacionalni identitet, nego i jačati sve to što određuje ekonomsku samostalnost države, njenu finansijsku, kadrovsku, tehnološku samostalnost i nezavisnost“, istakao je Putin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala