- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Patrušev: Ključni činilac agresivne politike SAD je bezobzirna ekspanzija NATO-a

© Foto : Fotohost-agentstvo sco-russia2020.ru / Uđi u bazu fotografijaSekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
Pratite nas
Vojna infrastruktura Severnoatlantske alijanse se sasvim približila granicama Rusije i Belorusije i NATO nastavlja da povećava svoje prisustvo u tom pravcu, izjavio je sekretar Savete bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev na sastanku s kolegama iz Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Jerevanu.
Patrušev je konstatovao da se situacija u Istočnoevropskom regionu kolektivne bezbednosti suštinski pogoršala.
„Jedan od ključnih činilaca agresivne politike SAD i njihovih saveznika je bezobzirna ekspanzija NATO-a. Bez obzira na politička uveravanja koja slušamo, infrastruktura NATO-a se sasvim približila ruskim i beloruskim granicama“, upozorio je Patrušev.
On je konstatovao da vežbe NATO-a, koje se stalno održavaju, potvrđuju da Severnoatlantska alijansa Istočnu Evropu doživljava kao pozornicu vojnih dejstava.
„Nato se koristi kao instrument spoljne politike, u suštini jedne zemlje. To se čini vrlo agresivno i pogoršava ionako složenu međunarodnu situaciju u oblasti bezbednosti“, konstatovao je Patrušev.

Ukrajina postala baza za vojno-biološke programe Vašingtona

Prema njegovoj oceni, strahovanja Moskve da je Ukrajina postala baza za vojno-biološke programe Vašingtona su se potvrdila tokom ruske specijalne vojne operacije.
„Tokom operacije su se potvrdile naše sumnje da je Ukrajina postala baza za vojno-biološke programe Vašingtona. Takvi projekti SAD zahtevaju posebnu pažnju civilizovanog sveta, jer se samo Amerikanci nisu pridružili protokolu o uzajamnoj kontroli u okviru međunarodne Konvencije o biološkom i toksičnom oružju“, rekao je Patrušev.
On je istakao da je prikupljena baza dokaza, koja sadrži činjenice o tome da SAD i Ukrajina narušavaju međunarodne zakone.

Zapad želi da evroazijske zemlje pretvori u marionteske države

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije je upozorio i na to da Zapad pokušava da razruši ODKB, Zajednicu nezavisnih država i Evroazijsku ekonomsku uniju i da zemlje Evroazije pretvori u marionetske države koje se bore jedna protiv druge.

„Kao pretnju vidimo napore SAD i njihovih saveznika da razruše integracione zajednice koje su stvorene na postsovjetskom prostoru: ODKB, ZND i EAEU. Dugoročni cilj im je da pretvore Evroaziju u zapaljivi prostor sa suprotstavljenim državama, pretvorenim, nalik na Ukrajinu, u marionetske i kolonijalne zemlje“, rekao je Patrušev.

Studenti školovani u Americi vraćaju se kao agitatori obojenih revolucija

On je, takođe, ukazao na to da se studenti koji su se školovali u SAD kući vraćaju kao agitatori spremni da stvaraju podlogu za realizaciju scenarija obojenih revolucija.
„Ambasade SAD i niza evropskih zemalja daju stipendije i organizuju obuku državnih službenika. U Vašingtonu su takođe usmereni na promenu školskog i visokoškolskog obrazovanja, uz podršku kratkoročnih boravaka najboljih studenata u Americi, odakle se oni vraćaju kao agitatori spremni da na osnovu takozvanih demokratskih promena stvaraju podlogu za realizaciju scenarija obojenih revolucija“, rekao je Patrušev i dodao da u SAD postoji oko stotinu nevladinih informativnih agencija koje su otvorene u poslednjoj deceniji na postsovjetskom prostoru.
Prema njegovoj oceni, posebnu pažnju je neophodno posvetiti informacionoj sferi.
„Kako pokazuje analiza situacije, broj izazova u oblasti informacione bezbednosti stalno raste. Takvo stanje stvari je vezano pre svega za rastuće težnje SAD i njihovih saveznika ka potpunoj dominaciji u informacionom prostoru, kako bi diktirali celom svetu sopstvena pravila regulisanja sfere korišćenja informaciono-komunikacoinih tehnologija, neusklađena sa stavovima suverenih država“, rekao je Patrušev.
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
RUSIJA
Patrušev: Dijalog Moskve i Kijeva prekinut krivicom NATO-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala