- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Patrušev: Dijalog Moskve i Kijeva prekinut krivicom NATO-a

© Foto : Fotohost-agentstvo sco-russia2020.ru / Uđi u bazu fotografijaSekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Destruktivna dejstva SAD, Velike Britanije i drugih zemalja NATO-a, odnosno slanje Kijevu naoružanja i podsticanje nacističkog raspoloženja u Ukrajini, doveli su do prekida ruskog-ukrajinskog dijaloga, izjavio je šef Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev na zasedanju visokih predstavnika država BRIKS-a, nadležnih za pitanja bezbednosti.
„Rusija želi da se što pre postigne političko-diplomatski dogovor koji bi omogućio da se prekinu borbena dejstva. Ipak, pregovori Moskve i Kijeva su u ovom trenutku zamrznuti zahvaljujući ukrajinskoj strani. Upravo su destruktivna dejstva SAD, Engleske i njihovih saveznika doveli do prekida rusko-ukrajinskog dijaloga“, ocenio je Patrušev.
Prema njegovim rečima, Rusija je se trudila da upozori zemlje NATO-a da ne gomilaju naoružanje u Ukrajini i da ne podstiču „militarističko, nacističko-rusofobsko raspoloženje kijevskog režima“, kao i da ne pružaju podršku Kijevu da stupi u Alijansu.
Patrušev je istakao da zapadne zemlje naoružavaju Kijev kako bi izvršile pritisak na Moskvu, ali da to samo dovodi do produbljivanja sukoba i dodatnih žrtava.
On je dodao da su na isti način SAD i Velika Britanija delovale pred početak Drugog svetskog rata, ignorišući agresivne težnje Hitlera i prepuštajući im se kako bi Treći rajh usmerile protiv Moskve, što je kasnije dovelo do gubitka na desetine miliona života.

Širenje BRIKS-a doprineće jačanju njegove pozicije u svetu

Širenje organizacije BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika), doprineće jačanju njene pozicije u svetu, ocenio je Nikolaj Paturšev.
„U tom kontekstu ističemo inicijativu koja je objavljena tokom savetovanja ministara inostranih poslova BRIKS-a 19. maja da počne proces širenja 'petorke'. Uvereni smo da će takav korak doprineti jačanju pozicija organizacije u svetskim pitanjima. Važno je da se već sada utvrde ključni aspekti tog procesa i da se pristupi razmatranju potencijalnih kandidata“, rekao je Patrušev.
On je dodao da BRIKS treba da igra jednu od vodećih uloga u rešavanju globalnih problema, kao što su terorizam i transnacionalni kriminal, rast broja sukoba, klimatske promene, izazovi biološke i epidemiološke bezbednosti, jednostrane sankcije i narušavanje proizvodno-trgovačkih lanaca, ugrožavanje prehrambene i energetske bezbednosti.
Ministar inostranih poslova Kine Van Ji je 19. maja inicirao proces proširenja BRIKS-a, navodeći da će to pomoći da se pokaže otvorenost i inkluzivnost organizacije i biti odgovor na očekivanja zemalja u razvoju.
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
RUSIJA
Patrušev: Zapad pokušava da izazove sveobuhvatnu ekonomsku krizu u Rusiji, pripremamo mere
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala