- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milanović: „Ukrajina kandidat za EU?! U redu. BiH kandidat istoga dana!“

© Tanjug / FOTO HINA/DANIEL KASAPHrvatski predsednik Zoran Milanović
Hrvatski predsednik Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
Pratite nas
„BiH je u bezbednosnom i svakom drugom smislu u boljem stanju od Ukrajine i nema nijednog razloga da ne dobije taj status“, smatra hrvatski predsednik, Zoran Milanović.
„Postane li Ukrajina kandidat za EU, hrvatska Vlada mora kategorički da zahteva da istog dana to postane i Bosna i Hercegovina“, rekao je hrvatski predsednik Zoran Milanović u petak u Ohridu.
Lideri Francuske, Nemačke i Italije sastali su se u četvrtak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu i poručili mu da podržavaju status kandidata za Ukrajinu.
„Očekujem da Vlada i njeni predstavnici, kada se bude govorilo o davanju statusa kandidata Ukrajini, kategorički zatraže da ga dobije i BiH“, rekao je.
„Ukrajina kandidat? U redu. BiH kandidat istoga dana“, naglasio je Milanović.
Milanović učestvuje na Prespanskom forumu na Ohridu i u petak se sastao sa makedonskim kolegom Stevom Pendarovskim, piše Jutarnji list.
Severna Makedonija status kandidata već dugo ima, ali početak pregovora blokira Bugarska. Milanović se toj blokadi protivi i nekoliko je puta javno zamerio Sofiji na tome.
„Status kandidata, to je neka nada. S tom nadom Makedonija živi već predugo. Čudi me da je nisu izgubili i postoji opasnost da se ljudi okrenu od toga, da shvate da ih vuku za nos“, rekao je.
„Na Bugarima je da vide kuda to vodi i da ti pregovori krenu“, zaključio je Milanović.
Protest za podršku evrointegraciji Ukrajine na Trgu Nezavisnosti u Kijevu. Arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
SVET
Evropska komisija podržala status kandidata za EU Ukrajini i Moldaviji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala