- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Amerika poslala najmodernije avione F-35 blizu Srbije /video/

CC0 / Pixabay/Military_Material / Avion F-35 lajtning
Avion F-35 lajtning - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
Pratite nas
Dva najmodernija američka borbena aviona F-35 preletela su danas preko Severne Makedonije i sletela na aerodrom Petrovec kod Skoplja.
Višenamenski borbeni avioni pete generacije koji su sleteli kod Skoplja pripadaju Nacionalnoj gardi Vermonta, a njihov prelet je „prikaz snažnog savezništva i jedinstva NATO, kao i trodecenijskog partnerstva armije Severne Makedonije i Nacionalne garde Vermonta, kao i spremnosti Alijanse da zaštiti bezbednost zemalja članica“, saopštile su makedonske vlasti, prenose skopski mediji.
Dolasku američkih aviona na aerodrom Petrovec prisustvovali su zamenik ambasadora SAD u Skoplju Erik Majer, potpukovnik Džon Mekrej iz Nacionalne garde Vermonta i ministar odbrane Slavjanka Petrovska.
„Sletanje aviona F-35 na makedonsku teritoriju je nepobitan dokaz da je Severna Makedonija deo nečega što je veće od svih nas i da iza naše i bezbednosti cele Alijanse stoje saveznici sa svojim kapacitetima i sposobnostima“.
„Severna Makedonije je deo NATO misije patroliranja vazdušnim prostorom duže od jedne godine. Ovaj element integracije nacionalnog vazdušnog prostora u NATO je jedna od najvažnijih aktivnosti vojske u mirnodopskim uslovima. Važno je istaći da aerodromi u Severnoj Makedoniji mogu da obezbede podršku za avion F-35 za izvršavanje različitih misija u vazdušnom prostoru NATO“, rekla je ona.
Pukovnik Džon Mekrej iz Nacionalne garde Vermonta rekao je da nijedna zemlja sama nema resurse da se nosi sa svim bezbednosnim izazovima i da su „partnerstva ta koja nam daju kolektivnu snagu i mudrost da identifikujemo i radimo zajedno na prevazilaženju pretnji po našu bezbednost“.
„Upravo zbog članstva Severne Makedonije u NATO, kao saveznik možemo da podelimo bezbednost koja dolazi od misija patroliranja vazdušnim prostorom i brzog raspoređivanja naprednih sposobnosti platforme F-35, što smo danas dokazali“, rekao je Mekrej.
Avion F-35 je najmoderniji avion SAD, koji ima nevidljiva svojstva i smatra se veoma skupocenim. Opremljen je najmodernijim sistemima za elektronsko ratovanje, kao i izviđanje.
Kineski lovac  - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Bliski susret nevidljivih: Kinezi poslali svoj najmoderniji avion na američki F-35 /video/
Zdanie Pentagona s flagom SŠA v pamяtь o žertvah tragedii 11 sentяbrя - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
RUSIJA
Amerika šalje lovce F-35 i helikoptere AN-64 na istočno krilo NATO-a
Američki avion F-35C na nosaču aviona Karl Vinson - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Novi problem za američki F-35 - korozija?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala