- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vašington: Ne odustajemo od sankcionog pritiska na Moskvu; Kina drži stranu Rusiji

© AP Photo / Luis M. AlvarezStejt department
Stejt department - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne odustaju od strategije sankcionog pritiska na Rusiju, jer je smatraju efikasnom, izjavio je Ned Prajs, portparol Stejt departmenta. On je još istakao da Vašington ne veruje u neutralan stav Pekinga po pitanju sukoba u Ukrajini.
„Nastavljamo sa našom strategijom...Njome ne samo da su obuhvaćene finansijske sankcije, već i mere ograničenja izvoza, koje će u najskorije vreme i u još većem stepenu dugoročno gledano iscrpeti rusku industrijsku i tehnološku bazu za odbrambeni, kosmički, kao i ostale kritične i strateške sektore“, rekao je on.
Kao dokaz efikasnosti sankcija, Prajs se pozvao na Centralnu banku Rusije, koja je, prema njegovim rečima, priznala da ruska privreda više neće biti ista kao pre 24. februara.
On je podsetio da su SAD izuzele iz sankcija poljoprivredne proizvode, kao i đubriva i nastavljaju da čine „sve moguće u cilju minimizacije troškova“ SAD i drugih zemalja.

Američke vlasti proveravaju informaciju o trećem nestalom Amerikancu u Ukrajini

Prajs je saopštio i da SAD proveravaju informacije o trećem Amerikancu za kog se pretpostavlja da je nestao bez traga u Ukrajini.
Kako je dodao, za sada nema konkretnijih informacija i veruje se da je otišao u Ukrajinu da bi učestvovao u borbenim dejstvima.
Ranije je saopšteno da su ruske snage zarobile dva američka plaćenika u blizini Harkova, iako američke vlasti nisu potvrdile tu informaciju.

SAD i EU pomogle Ukrajini da izveze žito

Portparol je naglasio da su SAD i EU pomogle Ukrajini da u maju izveze 1,7 miliona tona žita, što je više nego u aprilu, ali znatno manje od potrebne količine.
Prema procenama američkih vlasti, u optimalnim uslovima, Ukrajina može da isporučuje tri miliona tona žita mesečno, odnosno, polovinu količine iz mirnodopskog perioda.
Prajs je ponovo apelovao na Rusiju da odblokira crnomorske luke Ukrajine i omogući joj obnovu isporuka pomorskim putem.

Vašington ne veruje Pekingu

Portparol Stejt departmenta izjavio je da Sjedinjene Američke Države ne veruju u saopštenja Pekinga o njegovoj neutralnosti u ukrajinskom sukobu i smatraju da drži stranu Rusiji.

„Kina je već napravila svoj izbor. Nakon više od tri meseca od početka ruske invazije na Ukrajinu, Kina, uprkos svim pričinjenim nesrećama, ljudskim žrtvama, globalnim posledicama, uključujući i po prehrambenu bezbednost i dalje drži stranu Rusiji“, rekao je on na brifingu.

Kako je dodao, izjave o neutralnom stavu Pekinga nisu ništa drugo do prazne reči.
Ranije je zamenik ministra odbrane SAD za politička pitanja Kolin Kol izjavio da Pentagon smatra da će Moskva i Peking zbog specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini nastaviti da se zbližavaju. On smatra da Sjedinjene Američke Države u tom spajanju vide udruženu vojnu pretnju, koju navodno predstavljaju dve zemlje.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koje već osam godina maltretira i nad kojima vrši genocid kijevski režim“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Vladimir Putin i Si Đinping u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
RUSIJA
Kremlj: Kina podržava legitimno delovanje Rusije u cilju zaštite glavnih nacionalnih interesa
Žetva pšenice  - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
SVET
Amerika i EU planiraju izgradnju silosa za žito na granicama sa Ukrajinom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala