- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Kina podržava legitimno delovanje Rusije u cilju zaštite glavnih nacionalnih interesa

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Si Đinping u Pekingu
Vladimir Putin i Si Đinping u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Si Đingping razgovarali su telefonom o mnogim bilateralnim temama, kao i pitanjima od svetskog značaja. Između ostalog, Putin je svom kineskom kolegi izložio fundamentalnu procenu situacije u Ukrajini, saopštila je pres služba Kremlja.

„Vladimir Putin izložio je kineskom lideru fundamentalnu procenu situacije u Ukrajini i zadataka koji se rešavaju tokom specijalne vojne operacije. Predsednik Kine istakao je legitimnost delovanja Rusije, usmerenog na zaštitu glavnih nacionalnih interesa od bezbednosnih izazova koje su stvorile spoljne sile“, navodi se u saopštenju.

Dve zemlje ─ isti stav

Prilikom razmatranja situacije na svetskoj sceni, „istaknuto je da Rusija i Kina, kao i ranije, zastupaju isti ili veoma sličan stav u odnosu na svetska dešavanja, kao i da dosledno podržavaju temeljne principe međunarodnog prava i nastoje da izgrade istinski multipolaran i pravičan sistem u međunarodnim odnosima“.

„Potvrđena je obostrana spremnost na jačanje koordinacije i uzajamne podrške u različitim multilateralnim formatima, uključujući i platformu Ujedinjenih nacija. Naročito je istaknuta važnost zajedničke saradnje u okvirima ŠOS (Šangajska organizacija za saradnju) i BRIKS, posebno u kontekstu predstojećeg samita BRIKS 23-24. juna koji organizuje Kina kao predsedavajuća ove organizacije“, navodi se u saopštenju.

U planu proširenje partnerstva i saradnje u svim pravcima

Pored toga, lideri dve zemlje konstatovali su da se rusko-kineski odnosi nalaze na izuzetno visokom nivou i da se stalno unapređuju. Kako se navodi u saopštenju, lideri su potvrdili nameru da prodube sveobuhvatno partnerstvo i stratešku saradnju u svim pravcima.
Kremlj je takođe preneo da su se šefovi država dogovorili o proširenju kooperacije u oblasti energetike, finansija, industrije, kao i u drugim sferama zbog nelegitimne sankcione politike Zapada.
Takođe su pokrenuta pitanja daljeg razvoja vojne i vojno-tehničke saradnje.
Kremlj je dodao da su se dvojica lidera dogovorila da će zemlje nastaviti bilateralnu komunikaciju kako na nivou šefova država, tako i na nivou različitih ministarstava i službi.
Naglašava se da je razgovor bio tradicionalno prijateljski i prijatan.
Prethodno je kineski predsednik Si Đingping nakon razgovora sa Putinom izjavio da je Kina spremna da nastavi međusobnu podršku i saradnju s Rusijom kada je reč o pitanjima suvereniteta i bezbednosti.
Vladimir Putin i Si Đinping na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje  - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
RUSIJA
Pentagon: Zbližavanje Rusije i Kine - udružena vojna pretnja po Vašington
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
SVET
Nova NATO strategija — protiv Rusije i Kine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala