- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: SAD same priznale povezanost Pentagona i biolaboratorija u Ukrajini i bivšem SSSR

CC0 / Pixabay/PublicDomainPictures / Naučnik u laboratoriji
Naučnik u laboratoriji - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su same priznale povezanost Pentagona i biolaboratorija u Ukrajini i u bivšem SSSR-u, izjavio je u četvrtak načelnik Jedinica za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu (RHBZ) general pukovnik Igor Kirilov.

„Skrećem pažnju da je 9. juna na sajtu Pentagona objavljeno zvanično saopštenje o biološkoj aktivnosti SAD na postsovjetskim teritorijama. U saopštenju je američka strana priznala da je finansirala 46 ukrajinskih bioloških laboratorija i povezanost Ministarstva odbrane SAD sa Ukrajinskim naučno-tehnološkim centrom (UNTC)“, saopštio je Kirilov.

Prema njegovim rečima, istovremeno su navedene karakteristike realizacije Programa za zajedničko smanjenje pretnje Nana-Lugara na postsovjetskoj teritoriji, čiji je jedan od ciljeva bilo angažovanje „hiljada bivših sovjetskih naučnika, specijalizovanih za biološko oružje“, navodno, kako bi se „isključila mogućnost njihove saradnje sa terorističkim formacijama“.
Kirilov je istakao da objašnjenja Pentagona ne daju odgovore na suštinska pitanja i da SAD, zapravo, povećavaju vojno-biološki potencijal, a Ukrajina ima ulogu poligona.
On je ukazao na nepoznate razloge izvoza iz Ukrajine sojeva patogenih mikroorganizama – potencijalnih agenasa biološkog oružja i biološkog materijala ukrajinskih državljana bez jasno opredeljenih ciljeva.
Član jedinice američke vojske ispred znaka Pentagona - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
SVET
Monstruozne istine: Projekat Pentagona, Soroša i Bajdena – novo svetlo na sukob u Ukrajini
General pukovnik je naglasio i da SAD i Ukrajina prećutkuju saradnju u vojno-biološkoj oblasti u međunarodnom izveštaju koji se tiče Konvencije o biološkom oružju, a SAD od 2001. godine blokiraju razvoj njenog verifikacionog mehanizma.

Oboljevanje od zaraznih bolesti u naglom porastu nakon bioloških programa SAD

Kirilov je saopštio i da je među stanovništvom i pripadnicima vojske Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike primećena povećana učestalost oboljevanja od zaraznih bolesti nakon što je Pentagon 2015. godine počeo da finansira ukrajinske biološke programe.
On je naveo da je prema izveštaju Ministarstva zdravlja DNR: „...2016. godine stopa oboljevanja od tularemije u poređenju sa 2007. godinom porasla 9,5 puta. U strukturi bolesti primećeni su karakteristični simptomi, kao i povećanje broja obolelih vojnika...“.
Zbog bezbednosti, kako je rekao, Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da ne otkriva lične podatke tih ljudi, a podaci su predati Istražnom komitetu Rusije.

„Podsetiću da se u glavnim dokumentima NATO-a (Uputstvo za procenu radijacionih, hemijskih, bioloških i nuklearnih gubitaka) tularemija smatra jednim od prioritetnih bioloških agenasa. Upravo je taj patogen korišćen tokom vojnih obuka Alijanse na poligonima u Švedskoj, što je zvanično potvrđeno 2012. godine“, objasnio je on.

Kirilov je još dodao da je od 2017. g. do danas, u 12 ukrajinskih oblasti, u kojima se nalaze biološki objekti Pentagona, evidentirano nekoliko desetina slučajeva zaražavanja hepatitisom A.
Kako je naveo, obolelo je preko 10 hiljada ljudi, a u većini slučajeva nije bio utvrđen uzrok zaraze.

Ukrajina učestvovala u projektu SAD o inficiranim komarcima

Kirilov je objavio i da su ukrajinski naučnici učestvovali u američkom projektu R-268 koji je podrazumevao razvoj novih virusa, čiji bi prenosioci mogli biti komarci roda Aedes.
„U skladu sa tehničkim zadatkom, virusni preparat je pripremio institut u Kijevu i dostavljen je u SAD radi analize terenskih aerobioloških istraživanja“, istakao je Kirilov.
Kako je ocenio, nije slučajno što su naručioci iz Amerike bili zainteresovani za komarce ove vrste – prenosioce infekcija denga groznice, zika virusa i žute groznice.
On je naveo da je tokom poslednje velike epidemije žute groznice u Africi 2013. godine registrovano 170 hiljada slučajeva teškog oblika bolesti, od čega se 60 hiljada završilo smrtnim ishodom.

Komarce-prenosioce groznica koji su proučavani u Ukrajini, SAD verovatno koristile na Kubi

Kirilov je izjavio da su se namerne epidemije virusa denga groznice, koju prenose komarci Aedes, isti oni koji su proučavani u Ukrajini, dogodile 70-ih i 80-ih godina prošlog veka na Kubi.

„Još ređe se trenutno sećaju upotrebe pesticida u vreme Vijetnamskog rata, ali potpuno zataškavaju istoriju namernih epidemija na Kubi 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. Istovremeno, činjenice da su komarci roda Aedes primenjivani kao biološko oružje, isti oni koje je koristila vojna služba SAD u Ukrajini, evidentirane su u kolektivnoj tužbi kubanskih građana dostavljenoj američkoj Vladi i podnetoj na razmatranje državama učesnicama Konvencije o zabrani biološkog oružja“, objasnio je on.

On je podsetio, pozivajući se na dokumente tužbe, da je usled te epidemije obolelo 345 hiljada ljudi, od čega je preminulo 158. Prema njegovim rečima, ona se pojavila kao posledica širenja drugog serotipa virusa denge, koji ranije nije bio primećen u zemljama Karipskog basena, a epidemija je očigledno namerno izazvana.

„Vreme napada, kraj januara, odabran je uzimajući u obzir biološke karakteristike životnog ciklusa komaraca-prenosilaca i bilo je optimalno za kasniji razvoj epidemijskog procesa. Pored toga, jedino mesto na ostrvu gde nisu bili evidentirani slučajevi oboljevanja, bila je američka pomorska baza u Gvantanamu, što se objašnjava prethodnom vakcinacijom vojnih službenika protiv virusa denga groznice drugog tipa“, istakao je Kirilov.

Eksperimenti nad mentalnim bolesnicima u Ukrajini počeli najranije 2011. godine

General pukovnik je objavio da su eksperimenti nad mentalnim bolesnicima u Ukrajini počeli najranije od 2011. godine i da je jedan od nadležnih, Amerikanka Linda Oporto al Harun više puta posećivala laboratoriju u blizini Harkova.
„Zahvaljujući dokumentima dobijenim tokom specijalne vojne operacije, otkriveno je da su slična istraživanja u Ukrajini vršena najranije od 2011. godine i Al Harun je više puta posećivala ogranak Merefske laboratorije, izgrađene sredstvima Pentagona u naselju u Sorokovsko-Harkovskoj oblasti“, objasnio je on.
Kako je istakao, ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su saradnici biolaboratorije u Merefi, koja je izgrađena američkim sredstvima, vršili eksperimente nad pacijentima psihijatrijskih klinika u Harkovu u periodu od 2019-2021. godine. A jedan od organizatora te protivzakonite aktivnosti bila je upravo američka državljanka Al Harun.
„Prema raspoloživim informacijama, na socijalno nezaštićenim ukrajinskim stanovnicima testirane su visokoaktivne supstance neuromodulatora, koje su prouzrokovale nepovratna oštećenja centralnog nervnog sistema. To je očigledno kršenje normi međunarodnih sporazuma u oblasti ljudskih prava“, saopštio je on.
Ova laboratorija u Sorokovki je, prema podacima Ministarstva odbrane, vođena kao kompanija za proizvodnju dodataka ishrani, a „nakon početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, oprema ogranka je pod nadzorom Bezbednosne službe Ukrajine odvezena u zapadne oblasti Ukrajine“.
Ministarstvo odbrane Rusije ranije je otkrilo da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, a koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu i bavile se, između ostalog, uzročnicima kuge i antraksa. Na teritoriji Ukrajine formirana je mreža od više od 30 bioloških laboratorija koje su radile u interesu Pentagona.
Ministarstvo odbrane je takođe potvrdilo ranije da su ukrajinske laboratorije uključene u sistem Pentagona za globalnu kontrolu širenja infektivnih bolesti.
Centralnoafričak republika, majmunske boginje - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
RUSIJA
Rusija poziva SZO: Proverite povezanost američkih biolaboratorija u Nigeriji i majmunskih boginja
Znak za biološku opasnost - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
RUSIJA
Moskva: Mreža američkih biolaboratorija ima više od 400 objekata u svetu
Džordž Buš mlađi - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2022
SVET
Buš mlađi priznao: SAD prekršile obećanje da se NATO neće širiti; U Ukrajini radile biolaboratorije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala