- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija apeluje na Tursku: Odustanite od vojne operacije u Siriji, to neće rešiti probleme

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaZajednička vojna rusko-turska patrola u sirijskoj provinciji Idlib
Zajednička vojna rusko-turska patrola u sirijskoj provinciji Idlib - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
Pratite nas
Moskva je apelovala na Ankaru da odustane od ideje sprovođenja operacije na severu Sirije, izjavio je specijalni predstavnik predsednika Rusije za Siriju Aleksandar Lavrentjev.

„Odluka o sprovođenju (operacije) još nije konačno doneta, stoga smo apelovali i apelujemo na naše turske partnere kako bi se uzdržali od vojnih operacija na teritoriji Sirije. Otvoreno smo rekli našim turskim prijateljima da to može da dovede do dalje eskalacije situacije, uključujući i oružanu konfrontaciju. To može da podstakne separatistička osećanja takozvane autonomne administracije severoistočne Sirije, za šta nisu zainteresovane ni Turska, ni Rusija, ni Irak, ni Iran“, rekao je Lavrentjev nakon međunarodnog sastanka o Siriji u Astanskom formatu.

On je istakao da Moskva i dalje smatra da je moguće da se pronađu drugi načini za rešavanje postojećih problema, uključujući prekid granatiranja, između ostalog i teritorije Turske, što Rusija osuđuje.
Po njegovim rečima, novom vojnom operacijom na severu Sirije Turska neće u potpunosti rešiti probleme svoje nacionalne bezbednosti.
„Problemi nacionalne bezbednosti Turske mogu se rešiti, čini mi se, samo ukoliko sirijske vladine snage preuzmu potpunu kontrolu nad granicama teritorije. Nažalost, to trenutno ne vidimo, tamo su zasad uglavnom kurdske jedinice samoodbrane“, rekao je on.
Ranije su mediji preneli da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio novu antiterorističku operaciju na severu Sirije.
Turski tenkovi u Džarablusu - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
RUSIJA
Rusija upozorava Ankaru na posledice: Moguća vojna operacija Turske u Siriji – nerazuman potez
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala