- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija upozorava Ankaru na posledice: Moguća vojna operacija Turske u Siriji – nerazuman potez

© AFP 2023 / Bulent KilicTurski tenkovi u Džarablusu
Turski tenkovi u Džarablusu - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Moskva smatra da je moguća operacija Turske na teritoriji Sirije nerazumna, te poziva Ankaru da reši sporna pitanja mirnim putem, izjavio je specijalni predstavnik predsednika Rusije za Siriju Aleksandar Lavrentjev.
Na početku pregovora o Siriji u „astanskom formatu“ koji počinju danas u Kazahstanu, specijalni predstavnik Rusije je naglasio da će učesnici sastanka razgovarati o situaciji „na terenu“.
„To je posebno značajno u svetlu najavljenih planova predsednika Turske da sprovede vojnu operaciju na severu Sirije protiv kurdskih formacija. Smatramo da bi to bio nerazuman korak koji može da dovede do eskalacije situacije, eskalacije napetosti i nove runde oružane konfrontacije u toj zemlji“, istakao je Lavrentjev.
Kako je dodao, Moskva namerava da pozove Ankaru da odustane od tog koraka i da pokuša da reši pitanja koja je brinu mirnim putem.

„Mi smo spremni da pružimo svaku vrstu podrške“, naglasio je Lavrentjev, istakavši da će se u svetlu moguće operacije na pregovorima u „astanskom formatu“ razgovarati i o pitanjima izbeglica.

U Kazahstanu se 16. i 16. juna održavaju pregovori zemalja-garanta (Rusija, Iran, Turska) „astanskog procesa“ o Siriji, a učestvuju i predstavnici vlade i opozicije Sirije, kao i UN.
Ranije su mediji preneli da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio novu antiterorističku operaciju na severu Sirije.
Mesto vazdušnih napada ruske acijacije na teroriste u sirijskoj provinciji Idlib. - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
SVET
Erdogan najavio novu antiterorističku operaciju na severu Sirije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala