- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poreklo „crne smrti“ konačno otkriveno na neočekivanom mestu

CC BY-SA 4.0 / Wellcome Library, London/cropped photo / Kuga – ilustracija
Kuga – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
Pratite nas
Međunarodni tim stručnjaka otkrio je poreklo pandemije koja se smatra najsmrtonosnijom u istoriji čovečanstva koja je odnela desetine miliona života u Evropi, Aziji i severnoj Africi.
Sredinom 14. veka izbila je najsmrtonosnija pandemija kuge u istoriji čovečanstva od koje se čovečanstvo oporavljalo dva veka. Uprkos velikim naporima, naučnici – do sada – nisu uspevali da utvrde odakle je tačno bubonska kuga počela da se širi.
Nove analize ukazuju da je zaraza počela na teritoriji današnjeg Kirgistana u centralnoj Aziji, negde u četvrtoj deceniji 14. veka, nakon čega se proširila preko ostatka Azije u Evropu i severnu Afriku i odnela između 75 i 200 miliona života.
Istraživački tim sa Univerziteta u Stirlingu u Škotskoj, nemačkog Instituta „Maks Plank” i Univerziteta u Tubingenu analizirao je drevne uzorke DNK iz zuba kostura na grobljima blizu jezera Isik Kul u Kirgistanu.
Područje su odabrali nakon što su iz drugih izvora utvrdili veliki skok umrlih 1338. i 1339. – nekoliko godina pre izbijanja pandemije.
Marija Spirou sa Univerziteta u Tubingenu kaže da je tim sekvencirao DNK sedam kostura.
Zube su analizirali jer sadrže krvne sudove i postoje velike šanse da se utvrdi postojanje patogena iz krvi koji su uzrokovali smrt, piše „Sajens alert“.
Stručnjaci su uspeli da pronađu tragove uzročnika kuge, bakterije Yersinia pestis, u tri od sedam uzoraka.
Istoričar Filip Slavin sa Univerziteta u Stirlingu ističe da je ovo veoma značajno otkriće.
„Naša studija je odgovorila na jedno od najvećih i najfascinantnijih pitanja ljudske istorije i utvrdila kada i gde je počela najsmrtonosnija pandemija u ljudskoj istoriji“, naveo je Slavin.
Slika Trijumf smrti Pitera Brejgela Starijeg - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Nova studija: Kuga zapravo nije ubila pola Evrope
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala