- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Odnosi sa Amerikom će se normalizovati kada shvate da Rusija neće biti ničiji vazal

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
Pratite nas
Jedini način za normalizaciju odnosa Rusije i Amerike može biti to da se Vašington odrekne hegemonizma i da shvati da Rusija neće biti ničiji vazal, izjavio je za Sputnjik portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Jedini način je da se odustane od politike hegemonizma u svetskim poslovima i da se shvati da Rusija ne želi, ne može i neće biti ničiji vazal - u bilo kom smislu te reči. I tada će sazreti ideja da se sa Rusijom može razgovarati samo na osnovu uzajamne koristi, uzajamnog poštovanja i onda će doći vreme za planiranje sledećih kontakata“, rekao je on.

Politički i ekonomski rat sa Rusijom nema budućnost

Portparol Kremlja je naveo da ratovanje sa Rusijom i u političkom i ekonomskom smislu nema budućnost, a pokušaji da se Rusija uguši sankcijama su osuđeni na propast. On je naglasio da sankcije stvaraju probleme i Rusiji i onima koji ih uvode i da SAD nisu uvodile tako oštre sankcije još od perioda Hladnog rata.
„To je zaista tako. Prvo, takve sankcije se nisu primenjivale još od perioda Hladnog rata, a drugo, nisu se uvodile ni jednoj zemlji na svetu“, rekao je Peskov.
Dodao je da se Rusija susrela sa neviđenim ekonomskim ratom i nezapamćenim pokušajima da se izoluje i naglasio da razgovori Rusije i SAD neće biti isti, kao i da će sada Moskva sa Vašingtonom voditi oštriji dijalog.
Podsetimo, u Ženevi je pre godinu dana održan samit predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika SAD Džozefa Bajden. Kako je ranije izjavio portparol Kremlja, trenutno dijalog ne postoji, a SAD su protiv Rusije uvele šest paketa sankcija.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije.
Evropska unija uvela je krajem maja i šesti paket sankcija protiv Rusije koji predviđa postepeno uvođenje embarga na uvoz „crnog zlata“ iz Rusije. Zabrana će se odnositi samo na isporuke morem, a nafta koja se isporučuje naftovodom „Družba“ ne podleže ograničenjima. Šesti paket evropskih sankcija takođe predviđa isključenje „Zberbanke“, „Rosseljhozbanke“ i „Moskovske kreditne banke“ iz SVIFT-a.
Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan  - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
SVET
Kina: Sankcije ne mogu da reše ukrajinsku krizu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala