- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina: Sankcije ne mogu da reše ukrajinsku krizu

© AP Photo / Liu ZhengPortparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan
Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan  - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
Pratite nas
Nove sankcije Rusiji ne olakšavaju situaciju u Ukrajini, a Evropa i ceo svet za njih plaćaju visoku cenu, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan komentarišući šesti paket evropskih sankcija Rusiji.
„Činjenice dokazuju da sankcioni pritisak nije pravi način za rešavanje ukrajinske krize. Velike i neselektivne sankcije koje su neke zemlje uvele Rusiji nisu ni najmanje ublažile situaciju u Ukrajini, naprotiv, Evropa i svet platili su za njih visoku cenu“, rekao je diplomata.
Prema njegovim rečima, sa daljom eskalacijom sankcionog pritiska, stanovnici evropskih zemalja suočiće se sa novim poteškoćama, kao što su inflacija i nezaposlenost, a svet će morati da se suoči sa ozbiljnim problemima, kao što su energetska i prehrambena kriza.
Evropska unija objavila je u službenom glasniku šesti paket antiruskih sankcija koji uključuje, između ostalog, postepeno uvođenje embarga na uvoz nafte iz Rusije. Zabrana će uticati samo na isporuke morem, a nafta koja dolazi preko naftovoda „Družba“ nije ograničena. Do kraja godine EU očekuje da će odustati od skoro 90 odsto uvoza ruske nafte.

O otkazanoj poseti Lavrova Srbiji

Komentarišući zatvaranje vazdušnog prostora za avion ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je planirao posetu Srbiji, portparol je rekao da svetska zajednica treba da podržava sve napore koji doprinose mirnom rešenju ukrajinske krize.
„Smatramo da svetska zajednica treba da podrži sve napore u cilju mirnog rešavanja krize i stvaranja povoljnih uslova za pregovore između Rusije i Ukrajine“, odgovorio je diplomata na pitanje da prokomentariše odbijanje jednog broja zemalja da dozvoli prelet aviona ruskog ministra preko njihovog vazdušnog prostora.
Crna Gora, Bugarska i Severna Makedonija zabranile su u nedelju uveče prelet aviona ruske vlade kroz svoj vazdušni prostor uoči najavljene posete ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji.
Nakon toga je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova potvrdila da su zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile nebo za avion Sergeja Lavrova, ističući da Moskva nije ta koja pravi novu „gvozdenu zavesu“, već da je Evropa ta koja ograđuje Rusiju.
Zgrada Državne dume Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
RUSIJA
Ruska Duma o šestom paketu sankcija: Arsenal sredstava za obuzdavanje Rusije iscrpljen
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala