- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nemci tvrde da imaju novu ideju za neograničeni izvor energije

© AP Photo / Michael ProbstSunce
Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
Pratite nas
Nemački naučnici tvrde da imaju novu ideju za neograničeni izvor energije, a podrazumeva korišćenje kratkotrajnih laserskih impulsa.
Fuzijski reaktor kao neograničeni izvor energije, a koji pri tom nije štetan po okolinu, je projekat na kojem se radi 70 godina. Ideja o energiji iz morske vode je naučnicima vrlo privlačna i zbog toga pokušavaju da ukrote glavnu prepreku u tom procesu, a to je temperatura viša od one u jezgru Sunca.
Direktor nemačke start-ap kompanije „Marvel Fjužn“ Moric fon der Linden, koji se bavi ovom tematikom, kaže da postojeće nuklearne elektrane kao gorivo koriste nepostojane izotope i iskorišćavaju energiju nastalu njihovim raspadom. Problem je što je nusprodukt tog procesa radioaktivni otpad.
Ipak, Nemci sada rade na izmeni procesa da on bude potpuno bezbedan, a „Marvel Fjužn“ je, piše „Kliks“, do sada sproveo detaljne računarske simulacije i testiranje lasera, ali još nema funkcionalan prototip reaktora.
Ipak, ono što imaju je bilo dovoljno da privuku investicije od nekoliko desetina miliona evra, a među ulagačima su „Simens“ i francuski konglomerat „Tales“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala