- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Narodna skupština Bugarske glasala za ostavku predsednika

© Wikipedia / Edal Anton LefterovZgrada Narodne skupštine Bugarske u Sofiji
Zgrada Narodne skupštine Bugarske u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
Pratite nas
Većina poslanika Narodne skupštine Bugarske glasala je za smenu predsednika Nikole Minčeva. Odgovarajući predlog juče je iznela partija „Postoji takav narod“, bivši koalicioni partner vladajuće partije „Nastavićemo promene“. Prema navodima, 125 poslanika glasalo je „ZA“, 113 „PROTIV“, dok je sam Minčev bio „uzdržan“.
Kao povod za smenu Minčeva poslužio je skandal koji se tiče govora ministra inostranih poslova Bugarske Teodore Genčovske. Ona je juče podrobno odgovarala na pitanja poslanika u vezi sa politikom premijera Kirila Petkova prema Skoplju. Genčovska predstavlja partiju „Postoji takav narod“ i ona i njene kolege tvrde da premijer vodi neku samostalnu spoljnu politiku, koja je u suprotnosti sa nacionalnim interesima Bugarske.
Ona je potvrdila izjavu lidera partije „Preporod“ Kostadina Kostadinova da je Petkov obećao Evropskoj komisiji da će do kraja juna dati zeleno svetlo za pregovore o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji. Na sednici se Genčovska pozivala na diplomatska dokumenta koja navodno potvrđuju mišljenje o planovima Petkova, iako je njihov sadržaj poverljiv i ne može se iznositi na otvorenim sednicama parlamenta. Suparnička stranka „Nastavićemo promene“ optužila je predsednika parlamenta Nikolu Minčeva za namerno stvaranje situacije u kojoj Genčovska ne može detaljno da odgovori na pitanja povodom sadržaja diplomatskih dokumenata i sastanaka.
„Zabranili ste održavanje zatvorene sednice, zahvaljujući čemu je posebno ograničeno pravo ministra inostranih poslova da iznosi činjenice koje mogu da dokažu zločine. Na taj način vi, gospodine predsedniče, pomažete prikrivanje zločina, izjavio je Radomir Čolakov iz bivše vladajuće partije „GERB“.
Premijer Kiril Petkov zahvalio je partijskom kolegi za dobro obavljen posao i istakao da je njegova smena izazvano isključivo nesuglasicama između vladajuće koalicije i njenih protivničkih partija „Postoji takav narod, „GERB“, „Pokret za prava i slobode“ i „Preporod“.
Sam Nikola Minčev takođe je izjavio da pravih osnova za njegovu smenu nije bilo.
Sledeće nedelje će se pred Kabinetom naći težak zadatak: juče je partija „GERB“ iznela predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi. Partija „Postoji takav narod“ je istupila iz sastava vladajuće koalicije, pa preostale partije „Nastavićemo promene“, Bugarska socijalistička partija i „Demokratska Bugarska“ – imaju zadatak da privuku na svoju stranu nove poslanike i ponovo formiraju parlamentarnu većinu.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
SVET
Bugarski političar o raspadu vladajuće koalicije: Vladi do kraja juna dolazi kraj
Kancelar Nemačke Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2022
REGION
Šolc pozvao Bugarsku da deblokira pregovore Skoplja i EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala