- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki mediji: SAD će platiti ogromnu cenu za širenje NATO-a

© KENZO TRIBOUILLARDZastava NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu
Zastava NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
Pratite nas
Širenje NATO-a, bez obzira na mišljenje administracije Džozefa Bajdena, ne odgovara nacionalnim interesima i moguće je da će američkom narodu učiniti medveđu uslugu, javlja američki mediji „Foks njuz“.
Kako se navodi u članku, mišljenje o prednostima ulaska Švedske i Finske u Severnoatlantsku alijansu je pogrešno, jer organizacija rizikuje ne samo da poveća troškove na nove učesnike, već i da izazove sukob sa Rusijom.
„Preuzimati odgovornost da pomoću NATO-a štiti dve bogate evropske države, čija je neutralnost osigurala bezbednost i procvat na više od 70 godina, nije u nacionalnom interesu SAD. Činjenica je da će ih garancije bezbednosti naterati da idu u smeru kompromisa, da troše više resursa i da povećaju šanse za sukob sa neprijateljem koji ima nuklearno oružje“, objašnjava se u članku.
Pritom, članstvo Helsinkija i Stokholma u NATO-u ima i realnu cenu. Američki mediji navode da će Vašington potrošiti na širenje Alijanse minimum osam milijardi dolara i trošiti još dodatnih 1,5 milijardi dolara godišnje.
U članku se navodi i da je sadašnja američka administracija odredila pogrešne prioritete i da je više zainteresovana za dve bogate evropske socijaldemokratije, a ne za položaj SAD. U članku je akcenat stavljen i na stopu inflacije i na američki državni dug, koji je već dostigao 30,5 milijardi dolara.

„Nedostatak dijaloga o ovoj važnoj temi i ocrnjivanje onih koji se usude da dovedu u pitanje prednosti širenja NATO-a, samo povećavaju rizik da će Sjedinjene Američke Države preceniti svoje snage, ili još gore, da će potencijalno uđi u sukob sa Rusijom koja ima nuklearno oružje. Posle decenija neuspeha u spoljnim odnosima koji su skupo koštali SAD, izabrani političari duguju američkom narodu više od preskupih zaduženja koja nisu povezane sa našom bezbednošću i ekonomskim prosperitetom“, zaključuje se u članku.

Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a zahteve za stupanje u Alijansu. Turska je blokirala početak razmatranja tih prijava jer, kako je naveo turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, Ankara ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO-u dok se ne uveri kakve su njihove veze s predstavnicima Radničke partije Kurdistana.
Finska zastava u Helsinkiju, Finska - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
SVET
Finska: Proces za članstvo u NATO može biti zamrznut
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala