- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Finska: Proces za članstvo u NATO može biti zamrznut

© Flickr / duvinFinska zastava u Helsinkiju, Finska
Finska zastava u Helsinkiju, Finska - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Proces pristupanja Finske i Švedske NATO-u može biti zaustavljen na neko vreme, u slučaju da se do samita Severnoatlantske alijanse u Madridu, koji će biti održan krajem meseca, ne postigne sporazum s Turskom, izjavila je premijerka Finske Sana Marin na pres konferenciji u Stokholmu.

„Mislim da je u trenutnoj fazi veoma važno da se krećemo napred. Postoji rizik da će proces biti zamrznut u slučaju da ova pitanja ne rešimo do Madrida. Ne znamo na koji period, ali može biti zamrznut na neko vreme“, rekla je Marin i podvukla da Finska ozbiljno shvata zabrinutost Turske.

Premijerka je navela, da će se Vlada, u slučaju da se pojave bilo kakvi nesporazumi, potruditi da ih reši zajedno sa Turskom.
U kabinetu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana su 13. juna izjavili da ne žele da prave kompromise sa zemljama koje pružaju podršku terorističkim organizacijama. O tome će turski lider govoriti tokom samita NATO-a u Madridu. Osim toga, pre samog događaja će se održati diskusija u kojoj će se međunarodna javnost informisati o položaju Ankare.
Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Alijansa nije očekivala da će Turska blokirati proces priključivanja Švedske i Finske NATO-u.
Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a zahteve za stupanje u Alijansu. Turska je blokirala početak razmatranja tih prijava jer, kako je naveo turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, Ankara ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO-u dok se ne uveri kakve su njihove veze s predstavnicima Radničke partije Kurdistana.
Samit NATO u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
SVET
Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za stupanje u NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala