- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Turska odbila učešće u pregovorima sa Finskom i Švedskom o NATO-u

CC BY 2.0 / KLMircea / Flickr / Turska zastava i most preko Bosfora
Turska zastava i most preko Bosfora - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Turska je odbila predlog NATO-a da održi trilateralne razgovore sa Finskom i Švedskom, a sastanak koji je bio okvirno zakazan za sredu nije održan, piše „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na izvore upoznate sa razgovorima.
Kako se navodi, razgovori su za cilj imali pronalaženje rešenja za problem što Ankara ne odobrava da Švedska i Finska uđu u Alijansu. Prema izvorima, pre održavanja mogućih trilateralnih pregovora, Ankara je zahtevala da Helsinki i Stokholm daju konkretne predloge za prekid veza sa Radničkom partijom Kurdistana zabranjenom u Turskoj, za šta ih turska strana optužuje.
„Trilateralni sastanak uz posredovanje Alijanse bio je ‘krajnji cilj... ali do toga još nismo stigli’“, piše list, pozivajući se na izvor iz NATO-a.
Podsetimo, Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a zahtev za ulazak u Alijansu. Turska je blokirala početak procesa razmatranja ovih prijava. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO, jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o odnosima sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana koja je zabranjena u Turskoj.
U Kremlju su ocenili da ovakav korak predstavlja egzistencijalnu opasnost po državu, dok je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nedavno izjavila da je Rusija upozorila Finsku i Švedsku na posledice njihovog ulaska u NATO.
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
SVET
Erdogan: Zabrinutost Turske zbog članstva Švedske i Finske u NATO je opravdana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala