- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Turska dobila od Švedske dokument o članstvu u NATO

© AP Photo / Olivier MatthysZastave zemalja-članica NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu
Zastave zemalja-članica NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Turska je dobila dokument od Švedske u vezi sa očekivanjima Ankare za članstvo u NATO-u, on je daleko od predmeta razmatranja, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.
„Premijer Švedske poslala je odgovarajući dokument i NATO-u i nama. Ali on je daleko od predmeta razmatranja i uslova i zabrinutosti koje smo izneli. Ne čekamo nikakav dokument, već pisani odgovor na naše zabrinutosti. Lopta je na njihovoj strani“, rekao je Čavušoglu na konferenciji za novinare sa ministrima spoljnih poslova Irske i Norveške u Ankari.
Podsetimo, Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a zahtev za ulazak u Alijansu. Turska je blokirala početak procesa razmatranja ovih prijava. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO, jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o odnosima sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana koja je zabranjena u Turskoj.
U Kremlju su ocenili da ovakav korak predstavlja egzistencijalnu opasnost po državu, dok je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nedavno izjavila da je Rusija upozorila Finsku i Švedsku na posledice njihovog ulaska u NATO.
Turska zastava i most preko Bosfora - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
SVET
Turska odbila učešće u pregovorima sa Finskom i Švedskom o NATO-u
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala