Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„To je samoubilačko za njih“: Rama traži od Evrope da razume Srbiju povodom sankcija Rusiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićEdi Rama
Edi Rama - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Albanski premijer Edi Rama založio se za razumevanje stava Srbije kada je reč o uvođenju sankcija Rusiji, preneo je Politiko.
„Morate da shvatite da je Srbija u veoma drugačijem položaju od mnogih drugih, zbog svoje istorije, zbog svojih posebnih veza sa Rusijom“, rekao je Rama.
On je naveo da veruje da bi Srbija vremenom trebalo da uvede sankcije, ali je upozorio da ne treba pritiskati Beograd, koji u velikoj meri zavisi od Moskve u snabdevanju energentima, da prerano uradi previše.
„To je samoubilačko za njihovu ekonomiju. Previše pritiska Zapada na Srbiju moglo bi da bude štetno po stabilnost regiona Zapadnog Balkana“, upozorio je Rama.
Kako je dodao, ponekada „moramo da trpimo druge i razumemo šta se dešava“.
„Mislim da je Srbija na dobrom putu. Naravno, ne brzinom koju bismo možda želeli. Ali verujte mi, drugi scenariji su zaista veoma loši za sve, a posebno za ovaj region“, rekao je Rama.
Albanski premijer je rekao i da ne očekuje da će samit EU sledeće nedelje otvoriti put njegovoj zemlji za početak pregovora o članstvu i za to okrivio Bugarsku. Nemački kancelar Olaf Šolc posetio je prošle nedelje Bugarsku u nastojanju da prevaziđe blokadu Sofije uoči predstojećeg samita u Briselu, koji se održava u četvrtak i petak sledeće nedelje. Ali, u intervjuu za Politiko, Rama je jasno rekao da je pesimista.
„Nemam nikakva očekivanja. Mislim da se ništa neće desiti. Albanija i Severna Makedonija neće zvanično otvoriti pregovore o pristupanju“, rekao je on.
Upitan da li je neki od lidera EU nagovestio da bi pregovori mogli uskoro da počnu, Rama je upitao „Kakve signale oni mogu dati“.
„Ne radi se o njima. Opet, reč je o Bugarskoj. Svi su saglasni, svi podržavaju, svi misle da ovo treba da se desi, a ovo je već trebalo da se desi. Ali Bugarska ograničava njihov manevarski prostor“, rekao je Rama.
On je naveo da ne očekuje da će bugarski lideri promeniti svoj stav, jer su spor pretvorili u tako veliko pitanje, da bilo veoma teško odustati.
„Ušli su u spiralu. I iz te spirale je veoma, veoma teško izaći“, izjavio je Rama, koji će uoči samita prisustvovati sastanku lidera Zapadnog Balkana i EU u Briselu.
Albanski lider je takođe rekao da podržava ideju francuskog predsednika Emanuela Makrona o Evropskoj političkoj zajednici, organizaciji koja bi bila otvorena i za članice i za nečlanice EU.
„Mislim da je u pravu. To je trebalo odavno da se uradi… jer je ovo vizionarski“, rekao je Rama, odbijajući da ulazi u detalje o obliku koji bi ta zajednica trebalo da ima.
„O tome se može da se razgovara, ali u principu, imati jednu političku zajednicu koja se organizuje na različite načine... veoma je važno, i to je izvan Evropske unije koju imamo danas, a koja očigledno nije u stanju da se suoči sa izazovima vremena koje dolazi“, rekao je on, prenosi Kosovo onlajn.
Špijun - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2022
SRBIJA
Čudo neviđeno od dokumenta: Zapadni špijuni zabacuju udicu — okreću Srbiju protiv Rusije
Zastave Srbije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
SRBIJA
Evropa skinula rukavice i saopštila Srbiji ogoljenu istinu
Austrija EU - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2022
REGION
„Utešni“ austrijski papir: EU ni da odbaci ni da primi Zapadni Balkan, a Ukrajina da čeka u redu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala