- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kina sarađuje sa Rusijom ne pucajući sebi u nogu

© Press-služba Minoboronы RFZastave Kine i Rusije
Zastave Kine i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Kina stabilno povećava isporuke ruskih energenata ne pucajući sebi u nogu, dok Zapad za to vreme puca sebi u glavu, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na redovnom brifingu koji je ovaj put održan na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

„Između Rusije i Kine sistematski se sprovode odobreni programi saradnje, veliki projekti u trgovinskom, ekonomskom, naučno-tehničkom, industrijskom, transportnom, poljoprivrednom i drugim sektorima. Stalno rastu isporuke energenata. Kina zna šta hoće i ne puca sebi u nogu. Dok na zapadu zbog Moskve pucaju sebi u glavu“, istakla je Zaharova.

Diplomata je navela da je sveobuhvatan razvoj strateškog partnerstva sa Kinom prioritet u spoljnoj politici Rusije.
„Bilateralna saradnja se zasniva na dubokom međusobnom poverenju, na koje ne utiču oportunističke spoljne promene, iako vidimo koliko su se trudili da zabiju klin između nas“, dodala je ona.
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2022
RUSIJA
„To nije šala“: Putin o šteti koju Zapad trpi zbog sankcija Rusiji
Prema njenim rečima, Moskva i Peking „igraju važnu stabilizujuću ulogu u aktuelnoj međunarodnoj situaciji koja prolazi kroz duboke promene, doprinose procesima demokratizacije sistema međudržavnih odnosa kako bi on postao pravedniji i istinski inkluzivniji“.
Zaharova je takođe navela da Rusija namerava da nastavi „intenzivnu koordinaciju koraka na svetskoj sceni, što će obezbediti dalje jačanje globalnih pozicija dveju zemalja, kako bi se postigli rezultati koje zemlje ne bi mogle da postignu same“.

Zapad izolovao sebe od Rusije

Zapad se izolovao od Rusije, a Rusiju je nemoguće izolovati Rusiju od bilo čega, dodala je Zaharova.
„Ako su nekoga i izolovali, onda su izolovali sebe, to je stopostotna istina. Uspeli su da se izoluju. Nas je nemoguće izolovati“, rekla je portparol.
Ona je dodala da „niko ne može ni da zamisli kako mogu da izoluju Rusiju od nečega“.
„Ali očigledno je da čak i u spoljnoj politici mi vršimo pregrupisavanje naših snaga. A te diplomate, oni zaposleni, specijalisti koji su obezbeđivali promociju ruske spoljne politike i njeno sprovođenje u zapadnom pravcu, koji su masovno proterani, kojima je zabranjen ulazak na teritoriju Evropske unije, u SAD ili Kanadu, Britaniju, oni će biti preusmereni ili su već preusmereni, predviđeni za regione ZND, Azije, Afrike i tako dalje – gde postoje stabilni izgledi za uzajamno korisnu saradnju“, objasnila je Zaharova.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
RUSIJA
Zaharova: Pokušaji izolovanja Rusije na Arktiku - iluzorni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala