- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Pokušaji izolovanja Rusije na Arktiku - iluzorni

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
Pratite nas
Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila povodom odluke zemalja članica Arktičkog saveta da obnove rad bez Rusije da je taj kurs Zapada pogrešan. Ona je još dodala da su pokušaji izolovanja Rusije na Arktiku iluzorni.

„Očigledna je pometnja u donošenju odluka, koje govore u prilog samo jednom – da su pokušaji izolovanja Rusije na Arktiku iluzorni i da zapadni partneri pokušavaju da se drže za bilo kakve ideje kako bi stvorili utisak o nekoj svojoj samostalnoj ulozi u arktičkim pitanjima“, navodi se u saopštenju Zaharove.

Ona je istakla da Rusija kao bezuslovno glavni faktor na Arktiku i aktuelni predsedavajući Arktičkog saveta, nastavlja realizaciju projekata Moskve sa akcentom na ruske regione.
„Očigledno je da je trenutna politizovana linija Zapada na Arktiku pogrešna i ne doprinosi rešavanju problema, koji se tiču sudbine celog čovečanstva“, dodala je portparol.
Prethodno je objavljeno da je rad saveta obustavljen 3. marta zbog događaja u Ukrajini. Kanada, Danska, Finska, Island, Norveška, Švedska i SAD juče su objavile da nameravaju da obnove rad saveta u ograničenom režimu – u okviru projekata koji ne predviđaju učešće Rusije.
Ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov je, komentarišući ovu odluku, rekao da je Rusija zabrinuta zbog planova da se obnovi rad Arktičkog saveta bez njenog učešća i upozorio da će odluke donete u takvom formatu biti neligitimne.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Lavrov: Rusija je najveća arktička sila
Ledolomac probija put za teretni brod Ruski u blizini luke na ostrvu Aleksandrina zemlja - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2021
Nemački list predviđa Arktiku „sudbinu Krima“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala