Nemački list predviđa Arktiku „sudbinu Krima“

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoLedolomac probija put za teretni brod Ruski u blizini luke na ostrvu Aleksandrina zemlja
Ledolomac probija put za teretni brod Ruski u blizini luke na ostrvu Aleksandrina zemlja - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i NATO bi trebalo da naprave strategiju suzbijanja rastućeg uticaja Rusije na Arktiku, u suprotnom će taj region doživeti „sudbinu Krima“, piše nemački list „Velt“.
Rusija na čelu Arktičkog saveta planira da ojača pozicije u regionu bogatom prirodnim resursima. Prema mišljenju lista, Moskva je poslednjih godina znatno uvećala vojno prisustvo na Arktiku. Ona je još 2019. godine saopštila da modernizuje dvanaest pisti.
Vojnik stoji pored ulaza u rusku vojnu bazu Arktički trolist na ostrvu Aleksandrina zemlja - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2021
„Njujork tajms“: Rusija prestigla SAD po vojnom prisustvu na Arktiku
U martu iste godine, tri nuklearne ratne podmornice Rusije probile su led na Arktiku i prvi put se istovremeno pojavile na površini. To neće samo olakšati eksploataciju velikih nalazišta prirodnog gasa, već i signalizira pretenzije Moskve na region, piše list.
„Bez obzira na to što SAD krive Rusiju za ‘militarizaciju’ Arktika, administracija Bajdena za sada ne zna kako da spreči Moskvu u tome“, navodi autor članka.
U članku se preporučuje da se napravi strategija obuzdavanja Rusije u regionu, inače će se Zapad kasno probuditi i biće prinuđen da se pomiri sa faktičkim stanjem, kao što je bilo sa Krimom.
Ranije je Island predao Rusiji dvogodišnje predsedavanje Arktičkim savetom. Jedna od glavnih tema njegovor rada u periodu 2021-2023. godine biće, kako je najavljeno, klimatske promene, razvoj ljudskog kapitala i podrška starosedeocima.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nazvao je Arktik teritorijom mira, stabilnosti i konstruktivne saradnje. Po njegovim rečima, važno je da se pozitivna saradnja zemalja u okviru Arktičkog saveta proširi i na vojnu sferu.
Ranije je ruska vlada utvrdila novi program razvoja Arktika prema kojem je predviđeno ulaganje od 19,5 milijardi rubalja (oko 250 miliona dolara) u socijalno-ekonomski razvoj tog regiona do 2024. godine, a samo ove godine za tu svrhu biće izdvojene tri milijarde rubalja.
Arktički savet je osnovan 1996. godine. To je međuvladin forum visokog nivoa, koji doprinosi saradnji u regionu, posebno u sferi zaštite životne sredine. U savet ulaze Danska, Island, Kanada, Norveška, Rusija, SAD, Finska i Švedska.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala