- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dom naroda Parlamenta BIH usvojio Predlog izmena Izbornog zakona

Parlament Bih
Parlament Bih - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Pratite nas
Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je danas Predlog zakona o izmenama i dopunama Izbornog zakona BiH i uputio ga Predstavničkom domu PSBIH.
Predlagači izmenjenog zakona su poslanici Kluba hrvatskom naroda u ovom domu.
Predlog je usvojen sa sedam glasova, protiv je bilo šest, a uzdržan jedan poslanik, preneli su sarajevski mediji.
Opšti izbori u BiH biće održani 2. oktobra.
Jedan od predlgača izmena Izbornog zakona Bariša Čolak ovimpovodom kaže da bošnjačka politika već najavljuje kako će ovaj zakon zaustaviti u Predstavničkom domu, a ako se to dogodi značiće da će se oni time pokazati kao glavni remetilački faktor u BiH.
"Usvajanjem izmena Izbornog zakona u Predstavničkom domu dalo bi šansu Bosni i Hercegovini da profunkcioniše. U suprotnom, čeka nas nastavak daljeg političkog mrcvarenja. Nadam se kako će kolege bošnjački zastupnici u Predstavničkom domu pokazati dozu odgovornosti i zrelosti te interese građana BiH staviti ispred sitnih partikularnih interesa grupe političkih smutljivaca. Bošnjački narod nemam nikakav interes nametati političke predstavnike Hrvatima. Naprotiv, interes Bošnjaka je imati skladne donose i s Hrvatima i sa Srbima i obratno", rekao je Čolak za sarajevski portal Dnevnik.
Izborni zakon BiH opterećen je nizom presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH i danas doslovno ne postoje odredbe o tome kako nakon izbora popuniti Dom naroda FBiH.
Portal piše da bošnjačka politika planira u Dom naroda da ugura šest, kakok navode, halal-Hrvata (poput Željka Komšića u Predsedništvu BiH) i tako izbace hrvatske političke predstavnike iz Vlade FBiH a verovatno i Saveta ministara.
Zbog tog bošnjačka politika odbija svaku mogućnost izmena Izbornog zakona jer bi to značilo onemogućavanje daljnje političke majorizacije građana BiH hrvatske nacionalnosti.
Zastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2022
Podkast
Kakvu igru igra Brisel sa BiH: Na šta su pristali lideri Srpske | Svet sa Sputnjikom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala