Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Da nađemo način da pomognemo“: Vučić položio venac na Spomenik junacima sa Košara

© Sputnik / Lola ĐorđevićVučić položio venac na Spomenik junacima sa Košara
Vučić položio venac na Spomenik junacima sa Košara - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić položio je venac na Spomenik junacima sa Košara, koji su pre 23 godine branili državnu granicu i sprečili kopnenu invaziju terorističke OVK iz Albanije na teritoriju Srbije.
Predsednik je venac položio uz intoniranje himne orkestra Garde, a zatim i pozdravio veterane bitke na Košarama.
Predsednik Srbije je rekao da je spreman da se do kraja sedmice sastane sa veteranima bitke sa Košara, kako bi kroz razgovor utvrdili da li i na koji način država može da pomogne herojima jedne od najtežih bitaka u novijoj istoriji, koji su 1999. godine branili državnu granicu od albanskih snaga.
Posle polaganja venca na Spomenik herojima s Košara, jedan od veterana te bitke Darko Anđelković iz Raške, rekao je Vučiću da je dobro što heroji nisu otišli u zaborav, na čemu su zahvalni, ali da bi, iako su svesni da su vremena teška, trebalo napraviti neki pomak u rešavanju njihovog statusa, jer, kaže, mnogo boraca je na ivici egzistencije.
Vučić im je rekao da to neće biti lako, ali da ne želi da im govori neistine.
"Ne želim da vas lažem, da govorim što je nemoguće, ali spreman sam da do kraja nedelje sednem, da razgovaram sa vama, da vidimo šta možemo, šta ne možemo, a nešto sigurno možemo da uradimo", rekao je Vučić.
On je dodao da će nastojati da se pronađe neko rešenje koje bi donelo nešto bolje za veterane, ali da državu finansijski ne razori u potpunosti.
"Spreman sam da razgovaramo do kraja nedelje, najkasnije u petak. Ja ne želim da obećam nešto što ne možemo da ispunimo, da mi vi tapšete, a onda ja odem i da se više ne vidimo... To nikad nisam i neću da radim", rekao je Vučić i zamolio borce da razumeju težinu situacije u kojoj se država nalazi u ovom trenutku.
Polaganju venca prisustvovala je i ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.
Spomenik junacima sa Košara postavljen je 2020. godine u parku u neposrednoj blizini KBC "Dr Dragiša Mišović".
Na postamentu su uklesana imena 108 vojnika, podoficira, oficira, rezervista i dobrovoljaca koji su stradali 1999. godine na karauli Košare.
Bitka na Košarama je počela 9. aprila 1999. godine, kada su na karauli na jugoslovensko-albanskoj granici na Juničkim planinama pripadnici terorističke OVK, uz pomoć NATO avijacije, pokušali da izvrše kopnenu invaziju kroz karaulu.
Deo državne granice oko karaule Košare štitilo je oko 100 pripadnika 53. graničnog bataljona, koji su se tokom prva dva dana borbi suprotstavili desetostruko jačem neprijatelju.
U pomoć graničarima ubrzo je stigao vod Vojne policije, ali je napad bio silovit i snage OVK su uspele da zauzmu položaje Rasa Košares i Maja Glava, tačke sa kojih se kontrolisalo svako kretanje ka graničnoj liniji, a zauzeli su i zgradu karaule.
Dolaskom pripadnika 125. motorizovane brigade formirana je linija odbrane koja je sprečila dalji prodor neprijatelja.
Vojska je narednih dana pokušavala da povrati Rasa Košares i Maja Glavu, a pridružili su im se i pripadnici 72. specijalne i 63. padobranske brigade.
Borbe na Košarama trajale su do 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije posle Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.
U okviru medijskog projekta kojim je obeleženo 20 godina od NATO agresije na SRJ, Sputnjik je snimio kratak dokumentarni film o Bici na Košarama, koja je zbog hrabrosti i nadljudskog napora mladih vojnika ušla u istoriju srpskog ratovanja. Pogledajte priču o Tiboru Cerni, jednom od 108 pripadnika vojske koji se nisu vratili sa Kosova:
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
SRBIJA
Održana komemorativna akademija povodom 23. godišnjice bitke na Košarama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala