Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Održana komemorativna akademija povodom 23. godišnjice bitke na Košarama

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Pratite nas
Komemorativna akademija povodom obeležavanja 23. godine od završetka bitke na Košarama, jedne od najtežih u novijoj istoriji, u kojoj je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije poginulo braneći državnu granicu od albanskih snaga održana je večeras u Beogradu.
Srbija će nastaviti da ispunjava dužnosti na koje su ih žrtve heroja sa Košara obavezale - da jača i da bude pobednička na svim poljima, da bude zemlja koja se neće odreći slobode i nezavisnosti odlučivanja - osnovnog jemca mira, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, izjavila je premijerka Ana Brnabić.
Brnabićeva je to rekla na komemorativnoj akademiji povodom obeležavanja 23. godine od završetka bitke na Košarama, jedne od najtežih u novijoj istoriji, u kojoj je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije, od toga 50 mladića na odsluženju vojnog roka, poginulo braneći državnu granicu od albanskih snaga.

"Zato je naše obećanje večeras svim herojima da ćemo snažno, ponosno i časno čuvati Srbiju, njenu slobodu i nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet, da nikada nećemo ugroziti druge ali da ćemo uvek braniti ono što je naše i da ćemo nastaviti da ispunjavamo dužnosti na koje su ih njihove žrtve obavezale", rekla je Brnabićeva.

Brnabić je naglasila da danas dajemo sve od sebe da Srbija bude pobednička na svim aspektima u ekonomiji, inovacijama, u kulturi, nauci sportu, prosveti, ekonomiji, obrazovanju, kako bi svesna žrtava 108 heroja sa Košara imala pun istorijski smisao.
Kako kaže, najmanje što možemo da učinimo za te heroje koji su nam pokazali šta znači hrabrost i ultimativna žrtva, je da svaki dan dajemo sve od sebe za zemlju za koji su takvi heroji dali živote.

"I neka zalog svakoj budućoj generaciji bude zalog to da se nikada ne odreknu slobode i nezavisnosti odlučivanja osnovnog jemca mira, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a danas najbolji primer je kako se to čini, predsednik Srbije koji je poslednji put na teškim sastancima prošle nedelje pokazao kako se brani interes svoje zemlje, koji u gotovo nemogućim uslovima rata na istoku Evrope i ogromnih pritisaka prati i bira interes građana Srbije, ispunjava predsedničku zakletvu dostojnu najdostojnijeg načina na koji su junaci sa Košara održali svoju vojničku zakletvu čineći da ideali tih junaka i vas ovde budu ispunjeni", rekla je Brnabićeva.

Predsednica Vlade Srbije je naglasila da moramo da pokušamo da dorastemo tim herojima i učinimo sve da nijedna nova generacija opet ne bude prinuđena da podnosi njihove i naše žrtve.
Prema njenim rečima, to da gradimo Srbiju svaki dan, da je snažimo jačamo, jeste najbolji način da herojima sa Košara zahvalimo za žrtvu.
"To je najbolji način da 23 godine kasnije kažemo hvala za slobodu i za ovu zemlju. Hvala za sve ono što ste branili, nezamislive ljudske napore koje ste ulagali da odbranite svoju otadžbinu", rekla je ona i naglasila da sloboda i mir jesu i biće imperativ za ono za šta se Srbija svakodnevno bori.
Komemorativnoj akademiji povodom obeležavanja 23. godine od završetka bitke na Košarama pored boraca - učesnika bitke, članova njihovih porodica, porodica stradalih, između ostalih, prisustvovali su i ministri Darija Kisić, Novica Tončev, Tomislav Momirović, Anđelka Atanasković, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predstavnici Vojske Srbije, SPC i udruženja boraca.
Organizator komemorativne akademije je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
Pored boraca - učesnika bitke, članova njihovih porodica, porodica stradalih, između ostalih, prisustvovali su i ministri Darija Kisić, Novica Tončev, Tomislav Momirović, Anđelka Atanasković, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predstavnici Vojske Srbije, SPC i udruženja boraca.
Organizator komemorativne akademije je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Bitka koja je zaustavila NATO pohod i prodor albanskih snaga

Bitka na Košarama zajedno sa onom na Paštriku, koja je usledila nakon 78 dana, zaustavila je NATO pohod na SRJ, ali i prodor albanskih snaga, a za taj veliki uspeh, zaslužni su obični vojnici, borci i starešine taktičkih jedinica.
Na Košarama je stradao 21 oficir i podoficir, 50 mladića na odsluženju vojnog roka, 13 vojnih obveznika i 24 dobrovoljca. Ranjeno ih je 256 i svi su oni danas ratni i vojni invalidi.
Oko 1.500 pripadnika vojske Savezne Republike Jugoslavije suprotstavilo se nadmoćnijoj formaciji terorističke vojske Kosova, koja je bila pod komandom NATO oficira, a u njihovom prvom ešalonu bile su dve brigade od 6.000 ljudi.
Drugi ešalon činila je „atlantska brigada” dobrovoljaca iz zapadnih zemalja, a rezervu zelene beretke, marinci i pripadnici Legije stranca, preneo je Tanjug.
Imali su, između ostalog, helikoptere „apače“, oklopni bataljon, artiljerijsku raktetnu diviziju, bacače raketa.
U okviru medijskog projekta kojim je obeleženo 20 godina od NATO agresije na SRJ, Sputnjik je snimio kratak dokumentarni film o Bici na Košarama, koja je zbog hrabrosti i nadljudskog napora mladih vojnika ušla u istoriju srpskog ratovanja. Pogledajte priču o Tiboru Cerni, jednom od 108 pripadnika vojske koji se nisu vratili sa Kosova:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala